100 let smrti cesarja Franca Jožefa I.

Na današnji dan pred točno 100 leti je je na Dunaju umrl avstrijski cesar in ogrski kralj Franc Jožef I. Habsburško-Lotarinški.

Portret Franca Jožefa I. Foto: wikiwand.com

Portret Franca Jožefa I. Foto: wikiwand.com

Franc Jožef I. se je rodil 18. avgusta 1830 v palači Schönbrunn na Dunaju, kot najstarejši sin nadvojvode Franca Karla in Zofije Bavarske. Družinsko življenje so pretresale tragedije. V zakonu z Elizabeto Bavarsko, znano pod vzdevkom Sissi, sta imela štiri otroke, vendar je hčerka Zofija umrla kot otrok, edini sin Rudolf pa je leta 1889 storil samomor v zloglasnem mayerlinškem incidentu. Sisi se ni nikoli prilagodila dvoru in je zmeraj bila v nesoglasju s kraljevo družino. Leta 1898 pa je kot žrtev atentata umrla tudi cesarica Elizabeta.

Portret cesarice Sisi. Foto: wikimedia

Portret cesarice Sisi. Foto: wikimedia

Franc Jožef I. je prestol prevzel po revoluciji leta 1848, ko je nasledil strica Ferdinanda I.. Po zadušitvi revolucije in zmagi nad Madžari v vojni za neodvisnost, je ukinil ustavni režim. Obdobje neoabsolutizma se je končalo po porazu v vojni s Piemontom in Francijo leta 1859. Cesar je bil prisiljen obnoviti ustavno vlado in država se je pričela razvijati v sodobno parlamentarno monarhijo.

Kljub temu so se v državi krepila mednacionalna trenja, ki so leta 1867 vodila v preoblikovanje cesarstva v dualistično monarhijo Avstro-Ogrsko po porazu v vojni s Prusijo leta 1866. V času vladanja Franca Jožefa I. je država sodelovala v vojnah z Prusijo, Francijo ter Italijo.

Grb Avstro-Ogrske. Foto: wikimedia

Grb Avstro-Ogrske. Foto: wikimedia

Leta 1914 je Gavrilo Princip, pripadnik terorističnega gibanja Mlada Bosna, med vojaškimi manevri v Sarajevu, umoril bodočega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo ženo Sofijo. To je bil povod za začetek 1. svetovne vojne. Ko je Franc Jožef zvedel za atentat, je baje rekel: “V teh razmerah bo le (vele)sila povrnila tisti red, katerega se meni ni posrečilo obvarovati.”

Leta 1916 je vodenje Avstro-Ogrske prepustil svojemu pranečaku, Karlu I. Franc Jožef je umrl sredi vojne na Schönbrunnu leta 1916, star 86 let. Pravijo, da je umirajoč brundal avstrijsko cesarsko himno: “Bog ohrani, Bog obvari nam cesarja, Avstrijo!”.

Vir: Wikimedia in RTV Slovenija

Up Next

Related Posts