Jože Veršič

12. junija 1847 je v Muggendorfu umrl izdelovalec protetičnih pripomočkov Jože Veršič; kot mizar samouk je izdeloval odlične, cenjene in zlasti v plemiških krogih srednje Evropeiskane nožne in ročne proteze. 

Jože Veršič se je rodil 13. marca 1775 na Plitvičkem Vrhu pri Gornji Radgoni. Njegov oče, Vid Veršič, je bil viničar na danes porušeni graščini Štajnof. Kot otrok je moral pomagati staršem pri viničarskih delih, zato ni hodil v šolo; ni se naučil niti brati niti pisati, še manj risati, kar bi mu pozneje pri poklicnem delu zelo koristilo. V mladosti se je preživljal z delom strežnika ter lovca pri Francu Khörrerju v Freyspurgu na gradu Prentlhof pri Radgoni. Kasneje je dobil delo pri grofu Wurmbrandtu na radgonskem gradu, kjer je dobil priložnost, da se je izučil za mizarja. Nato si je kupil posestvo v vasi Prentl pri Radgoni.

K izdelovanju protez ga je vzpodbudil Wurmbrandt, ki je v bitki pri Leipzigu leta 1813 izgubil nogo. Proteza, ki so mu je izdelali v Parizu, mu ni ustrezala, zato je prosil Veršiča, da poskusi izdelati boljšo. To me je uspelo, posledično pa se je širil tudi krog njegovih naročnik, ti so prihajali iz Lendave, Osijeka, Ptuja, Rogatca, pa tudi Beljaka, Benetk, Budimpešte, Fürstenfelda, Gradca, Mainza, Murberga, Salzburga, Varšave. Invalidi iz višjih in vojaških krogov so odlagali proteze, kupljene v Londonu ali Parizu in naročali Veršičeve, ki so bile trpežnejše, izdelane skrajno natančno in smotrno. Z uspehom se je lotil tudi izdelovanja umetnih rok z gibljivimi prsti. Potrebno orodje si je izdeloval sam, le jeklene vzmeti mu je po njegovih načrtih delal neki puškar.

O njegovem delu so poročali tudi časniki, nadvojvoda Janez pa ga je sprejel med častne člane štajerske kmetijske družbe v Gradca. leta 1845 je svoje izdelke predstavljal tudi na obrtni razstavi na Dunaju, ker je medicinsko-kirurški zavod v Gradcu odkupil njegove predmete, večjega uspeha pa na razstavi ni dosegel. Zapostavljanje ga je tako bolelo, da je docela prenehal delati. Leta 1847 se je bolan vračal domov, med potjo se je zatekel na skedenj v Muggendorfu, kjer je 12. junija umrl, 14. junija pa so ga pokopali v Stradnu.

Vir:

  • SBL: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi777023/
Up Next

Related Posts