Federico García Lorca

19. avgusta 1936 je blizu Granade kot žrtev španske državljanske vojne umrl španski pesnik, dramatik, slikar, pianist in skladatelj – Federico García Lorca. 

García Lorca se je rodil v vasi Fuente Vaqueros v Granadi, v premožnejši družini, ki se je leta 1909 preselila v Granado.  Tu so se mu odprla vrata v umetniške kroge, leta 1918 je izdal prvo zbirko proznih del – Impresiones y paisajes. Leto kasneje se je odločil za selitev v Madrid, tu se je izobraževal na univerzi (filozofska šola) ter se spoprijateljil z Luisom Buñuelom in Salvadorjem Dalíjem. Tukaj je spoznal tudi Georgia Martineza Sierro, direktorja madridskega gledališča Teatro Eslava. Na njegovo pobudo je García Lorca med letoma 1919 in 1920 napisal svojo prvo igro z naslovom El maleficio de la mariposa. Igra v verzih, ki prikazuje nemogočo ljubezen med ščurkom in metuljem, zaradi insektov kot igralcev, ni bila sprejeta.
V naslednjih nekaj letih se je zato raje posvečal drugim oblikam umetnosti, ki jo je navdihovala smer španske avantgardi. Objavil je tri zbirke pesmi, vključno z Canciones (Pesmi) in Romancero Gitano (Ciganske balade), ki je njegova najbolj znana knjiga poezije. Njegova druga igra Mariana Pineda je na premieri v Barceloni leta 1927 požela velik uspeh. Oder in kulise je poslikal in oblikoval Dalí.

Proti koncu 20. let 20. stoletja je Lorca zapadel v depresijo, ker družina in prijatelji niso odobravali njegove homoseksualnosti. Ujet je bil med osebo slavnega avtorja, kakor se je moral kazati ljudem, in trpečim jazom, ki ga je lahko sprejel le v zasebnem življenju. Razcep med Lorco in njegovimi najbližjimi prijatelji je dosegel vrh, ko sta nadrealista Dalí in Buñuel leta 1929 skupaj ustvarila film Un chien andalou (Andaluzijski pes). García Lorca je to dejanje interpretiral kot zloben napad nanj.

Del svojega življenja je Lorca preživel v Ameriki, študiral je na univerzi Columbia Univerisity School of General Studies. Bivanje v New Yorku pa je zaznamovalo tudi pesniško zbirko Poeta en Nueva York. Tu je napisal tudi dve igri Así que pasen cinco años in El público, ki sta bili zelo napredni. El público ni bila objavljena vse do poznih 70. let, v celoti pa ni bila objavljena nikoli.
V Španijo se je vrnil leta 1930 ob padcu diktatorstva Prima de Rivere in ponovni ustanovitvi Španske Republike. Leta 1931 je bil Garcíi Lorci dodeljen naziv direktorja univerzitetne študentske gledališke skupine, Teatro Universitario la Barraca. Svoje teorije o umetniškem ustvarjanju in nastopanju je Lorca povzel na znanem predavanju z naslovom Igra in teorija Duene. Leta 1936 se je ponovno vrnil v Granado, v kateri je vladala izredno konzervativna oligarhija, on in njegov svak, socialistični major, sta bila aretirana. Lorco so usmrtili 19. avgusta 1936 ter pokopali v neoznačenem grobu.

Up Next

Related Posts