Reinhold Messner

20. avgusta 1980 se je kot prvi na vrh Mount Everesta brez dodatnega kisika samostojno povzpel Reinhold Messner – italijanski alpinist, ki je prvi osvojil vse osemtisočake. Uspelo pa mu je prečkati tudi Antarktiko, Grenlandijo in puščavo Gobi. 

Messner se je rodil v Brixnu, ki se nahaja v večinoma nemško govoreči italijanski provinci Južna Tirolska. Bil je sin Josefa Messnerja, učitelja, ki je sina pri petih letih peljal na prvi vzpon. Nato je svoje plezalne veščine Messner izpopolnjeval v Alpah, vzljubil je predvsem Dolomite. S podobnimi športi pa so se ukvarjali tudi nekateri od njegovih sedmih sorojencev. Z bratom Güntherjem sta pri dvajsetih letih že veljala za ena najboljših plezalcev Evrope. Po zgledu Hermanna Buhla je prisegal na plezanje s čim lažjo opremo ter čim manj pomoči – šlo je za način, ki je bil bolj spoštljiv do gora ter narave.

Prvi resnejši vzpon v Himalaji je opravil leta 1970, ko se je povzpel na Nanga Parbat. Spremljal ga je tudi brat Günther, ki je tragično preminil dva dni po dosegu vrha. Reinhold je spust preživel, zaradi ozeblin pa so mu morali amputirati sedem prstov na nogah. Leta 2010 so po nesrečnih dogodkih posneli tudi film z naslovom Nanga Parbat. Brez dodatnega kisika se je na Everest povzpel že leta 1978 skupaj s Petrom Habelerjem. Leta 1980 se je odločil ponoviti vzpon samostojno, kar mu je tudi uspelo s tibetanske strani. Šest let kasneje je postal prvi človek, ki je stal na vseh štirinajstih osemtisočakih. Skupaj z Arvedom Fuchsom je s smučmi prečkal Antarktiko, podoben podvig mu je uspel leta 2004, ko je v puščavi Gobi premagal razdaljo 2000 km. O svojih izkušnjah je pisal v več kot 60 knjigah, nekaj časa se je posvečal tudi politiki, danes pa se ukvarja predvsem z muzejem Messner Mountain Museum.

 

Up Next

Related Posts