Odprtje razstave Kralj Petar II. u slovenačkim Alpima

V torek, 12. decembra 2017, je bila na Dedinjah (Dedinju) v Beogradu odprta razstava z naslovom »Kralj Petar II. u slovenačkim Alpima«Glavna avtorja razstave, Nani Poljanec, verjetno najpomembnejši kolekcionar Karađorđevićeane pri nas, ter dr. Peter Mikša, zgodovinar in velik poznavalec slovenskega planinstva sta namreč v sodelovanju z  dr. Borutom Batageljem in Dušanom Babacem predstavila vzpon jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića leta 1939 na tedanji najvišji vrh Jugoslavije, Triglav.

Na Belem dvoru je razstavo v družbi kar sedmih ambasadorjev (tudi slovenskega Nj. E. Vladimirja Gaspariča) in preko 250 visokih gostov otvoril gostitelj NJ. KV. princ Aleksandar II. Karađorđević z besedami:

„Srećan sam što je ova izložba postavljena u saradnji sa Ljudskim muzejom iz Slovenije i gospodinom Nanijem Poljanecom. Moj otac, kralj Petar, veoma je voleo da boravi u Sloveniji. Voleo je planinarenje i 1939. godine popeo se na vrh Triglava, najviše planine u Kraljevini Jugoslaviji. Nadam se da će ova izuzetna izložba dodatno osvetliti period mladosti poslednjeg kralja Jugoslavije, kao i život u Jugoslaviji pred Drugi svetski rat. Poštujući našu istoriju, danas se okrećemo budućnosti, sa nadom da ćemo sa slovenačkim narodom uspostaviti prijateljstvo koje je prema njemu osećao moj otac, Kralj Petar II.“

Vzpon na Triglav je bil višek kraljevskih planinskih podvigov, Peter II. je namreč drugo polovico julija in prvo polovico avgusta 1939 skoraj v celoti preživel v slovenskih Alpah, kjer je v družbi svojih prijateljev in sošolcev prehodil velik del Julijskih Alp, obiskal pa je tudi vrhove Kamniško-Savinjskih Alp (kjer se je povzel na Grintovec) in Karavank. Prav ti poletni meseci, preživeti s tovariši, predstavljajo višek v enem najbolj srečnih let v življenju mladega kralja. S svojim izletom na Triglav je bil izredno zadovoljen in kar ni mogel prehvaliti, kako lep je slovenski gorski svet, nad katerim kraljuje Triglav. V svojem poslovilnem govoru se je toplo zahvalil Slovenskemu planinskemu društvu ter mu izrekel svoje priznanje, pri čemer je poudaril, da so napravile planine nanj nepozaben in najlepši vtis. Kralj je vse pohode opravil s kapo, na kateri je nosil značko Slovenskega planinskega društva.

Avtorjema je uspelo zbrati številne pripovedi prič iz tistega časa in veliko število avtentičnih fotografij. Razstava v Srbiji je vsebinsko enaka razstavi “Kralj Peter v slovenskih Alpah”, ki je bila 1. decembra odprta v Rogaški Slatini in jo bo moč videti do konca januarja 2018 v Mestni galeriji. V soboto, 16. decembra, je izšla tudi knjiga z istoimenskim naslovom, v kateri je vsebina iz razstavnih panojev še precej obogatena. Na 168 straneh namreč bralcu ponuja informacije o kraljevem udejstvovanju v slovenskih gorah ter zimskih športnih aktivnostih (predvsem smučanju). Besedilo pa prinaša tudi zgodbo o svojem nastanku, npr. o iskanju Andrejeve vasi na Mežaklji, ter nenazadnje tudi ozadje zbiranja gradiva, ki preko številnih fotografij, slik predmetov, dokumentov itd. bralcu toliko bolj približa dogodke, o katerih pišejo avtorji knjige.

Up Next

Related Posts