Jurij Aleksejevič Gagarin

Leta 1934 se je rodil ruski kozmonavt Jurij Aleksejevič Gagarin, ki je kot prvi človek 12. aprila 1961 obkrožil Zemljo.

Jurij Gagarin. Foto: Wikimedia12. aprila 1961 sta se kozmonavta Jurij Gagarin in German Titov odpravila do izstrelitvene ploščadi. Tam je bila za izstrelitev pripravljena nosilna raketa Vostok z vesoljsko ladjo Vostok 1. Gagarin se je po stopnicah povzpel do dvigala, ki ga je nato odpeljalo do vrha rakete, kjer je vstopil v vesoljsko ladjo.

Ob 9.07 po moskovskem času so vključili raketne motorje. Polet Vostoka je potekal popolnoma samodejno. Vesoljska ladja Vostok 1 je Zemljo obkrožila enkrat, in sicer v orbiti na višini med 169 in 315 kilometri. Sporočilo o prvem poletu človeka v vesolje so sovjetske radijske postaje objavile ob 10.02, ko je bil Gagarin še vedno v orbiti.

Približno sedem kilometrov nad površjem se je na Vostoku odprla loputa in prvi človek se je katapultiral iz vesoljske ladje. Jurij Gagarin je 108 minut po izstrelitvi s padalom pristal blizu mesta Engel v Sovjetski zvezi. Prvi vesoljski polet s posadko v zgodovini človeštva je bil tako končan.

Čeprav Gagarin neizpodbitno velja za prvega človeka v vesoljskem prostoru, pa obstaja teorija zarote, po kateri naj bi Rusi že pred njim izstrelili dva človeka, ki Kapsula Vostok I. Foto: SiefkinDR (Wikimedia)naj bi umrla. Sovjetska vlada naj bi ta polet zamolčala zaradi možnih slabih posledic njihovega vesoljskega programa v javnosti.

Gagarin je umrl v letalski nesreči leta 1968, star komaj 34 let. Vojaško letalo je pilotiral sam ob spremstvu izkušenega sovjetskega letalskega inštruktorja Vladimirja Serjogina. Vzrok nesreče nikoli ni bil dokončno pojasnjen. Ena izmed teorij pravi, da sta se pilota poskušala izogniti tujemu objektu (gosi ali zračnemu balonu) z manevrom, zaradi katerega je njuno letalo padlo v vrij in končno strmoglavilo. Druga pa pravi, da je bila nesreča posledica mimohoda težjega letala, ki je zavrtelo manjšega.

Up Next

Related Posts