700,000 besed o ljubezni v dnevniku Anne Lister

Anne Lister je lahko na dober dan napisala več kot 2000 besed, ki jih lahko danes preberemo in o njej in njenem času izvemo veliko več.

Živela je Angliji na prehodu iz 18. v 19. stoletje. Nič posebnega bi lahko rekli, toda Anna je pripadala premožnejšemu sloju. Sama je upravljala s svojo posestjo, vlagala denar v delnice in strastno potovala. O njej bi se danes v historiografiji, na podlagi zemljiško posestniških in drugih gospodarskih virov, pogovarjali kot o posestnici in poslovni ženski. Na podlagi njenih življenjskih stroškov bi morda lahko razbrali, da je velik del sredstev namenila za potovanja, in bi se o njej pogovarjali kot o popotnici. Sliši se že bolj zanimivo, ampak to še ni vse. Pisala je tudi dnevnik.

Njeni obsežni dnevniški zapisi nam skoraj 180 let po njeni smrti omogočajo neverjetno dober vpogled v takratno družbo viktorijanske Anglije. V njih opisuje družabne dogodke, politiko, gospodarske zadeve in svoja popotovanja. V zapisih razglablja o različnih stvareh, ima finančne skrbi in opisuje svoje sanje. Ampak tudi to še ni vse. Listerjeva je med 4 milijone besed vnesla tudi opise zelo osebne in nedotakljive človeške sfere, seksualnosti. Po vsem naštetem je šla še korak dlje in nam preko lastnih doživetij dala vpogled v lezbištvo takratnega časa in prostora, kar je izjemna redkost in dragocenost.

Halifax 1834

Hči vojaškega oficirja

Anne se je rodila 3. aprila 1791 v Halifaxu Jeremyu Listerju in Rebecci Battle. Listerjeva sta imela šest otrok, vendar sta samo Anne in njena mlajša sestra Marian preživeli mladost in dočakali odraslost. Oče je bil britanski oficir in je služil v desetem pehotnem regimentu v bitki za Lexington in Concord v ameriški vojni za neodvisnost. Tam je bil ranjen, a se je v nadaljnji vojaški karieri še izkazal in bil 1781 povišan v stotnika. Svoj čin je čez dve leti prodal in se ustalil v Mark Wightonu in kasneje v Halifaxu. Tam je spoznal svojo bodočo ženo in Annino mati Rebecco, s katero se je poročil 1788. Rebecca je umrla 1817, Jeremy pa 1836. Živeli so na družinskem posestvu Shibden Hall.

Izobraženo dekle z ljubeznijo do literature

Že pri sedmih so jo poslali na šolanje, ki je potekalo pri gospe Hagues in gospe Chettle v Agnesgateu v kraju Ripon. Njeno izobraževanje je med leti 1801 in 1805 nadaljeval župnik iz Mark Weightona, George Skelding. Potekalo je na domu. Med izobraževanjem doma je razvila velik interes do klasične literature. 

“Moja knjižnica je moj največji užitek … grška zgodovina mi je v veliko zadovoljstvo.”

1826 je prevzela nadzor nad posestvom v Shibden Hallu, ki ga je dokončno podedovala 1836. Bogastvo ji je omogočalo samostojnost in lasten način življenja. Poleg prihodkov od zemlje je bogastvo krepila s trgovanjem z nepremičninami, delnicami v železniški industriji, rudnikih in kamnolomih. S prisluženim kapitalom je financirala dve svoji strasti, urejanje posesti in hiše Shibden Hall in potovanja po Evropi.

Druga ljubezen – Shibden Hall

Hišo je Listerjeva popolnoma prenovila. 1838 je glavnemu poslopju dodala gotski stolp, kjer si je uredila privatno knjižnico. Dala je celo zgraditi poseben tunel pod hišo, ki je omogočal služinčadi opravljanje nalog, ne da bi jo pri tem motili.

Shibden Hall Shibden Hall Shibden Hall Shibden Hall

Poleg ljubezni do domače posesti je Listerjeva zelo rada potovala in se podajala v gore. 1830 je postala prva ženska, ki se je povzpela na 3290 metrov visok Mont Perdu v Pirenejih.

Skrivni dnevnik

Anna je v svoj dnevnik napisala 4 milijone besed. S pisanjem na kose papirja je pričela že 1806. Ena šestina teksta je bila spisana v posebni kodi, celoten volumen pa je ob njeni smrti znašal 26 zvezkov. Šifriranje sta si za besedila, ki opisujejo ljubezenske prizore, izmislili skupaj z njeno prvo ljubimko Elizo Raine. Koda je bila sestavljena iz črk grške abecede, zodiaka, pik in matematičnih simbolov. Poleg kode pa je kasnejše dešifriranje močno oteževala tudi Anina pisava.

Dnevnik dokaj nazorno opisuje njena lezbična doživetja in afere, kakor tudi taktike zapeljevanja, ki jih je uporabljala. Poleg teh je v dnevniku najti veliko razmišljanj o vremenu, družabnih in državnih dogodkih in o njenih poslovnih interesih. Glavnina dnevnika tako opisuje njeno vsakdanje življenje in težave in ponuja dober vpogled v takratno družabno in družbeno življenje.

Dnevnik Anne ListerPrva stran dnevnika iz 1817Zadnja stran dnevnika

1804 je spoznala svojo prvo ljubezen, Elizo Raine. Eliza je bila hčerka zdravnika vzhodno-indijske družbe v Madrasu in z Anno sta si pri trinajstih delili sobo v internatu. Ena od njenih kasnejših ljubimk je bila Marianna Lawton, ki se je sprva sramovala biti videna v njeni družbi v javnosti. S svojim možem je kasneje celo imela ustni dogovor glede svojega razmerja z Listerjevo. Zadnja večja zveza je bila z Ann Walker, s katero se je celo nelegalno poročila.

“Moje manire so vsekakor posebne, ne preveč možate ampak take bolj nežnega moškega. Vem kako zadovoljiti mojo lepo služkinjo.”

Nenadna smrt v Rusiji

Anne Lister je umrla 5 julija 1840 za posledicami vročine v Kutaisiju v Ruskem cesarstvu na potovanju z Anno Walker. Njej je Listerjeva tudi zapustila doživljenjske prihodke od posesti Shibden Hall. Njeno truplo so balzamirali in prepeljali v Anglijo, kjer je bila pokopana v župniji Halifax. Trenutno se družinska grobnica nahaja v cerkvi Sv. Ane v Southwramu. Sama posest s hišo pa je po njeni smrti prešla v roke njenega bratranca po očetovi strani.

Dešifriranje dnevnika

Dnevniško kodo je prvi delno dešifriral prav njen kasnejši dedič, John Lister, ki je bil tudi zadnji prebivalec Shibden Halla. Ko je skupaj s prijateljem Arthurjem Burrellom odkrival vsebino dnevnikov mu je ta svetoval, da naj jih zažge. John ga ni poslušal in je zapiske skril za panel, kjer so ostali tudi po njegovi smrti 1933.

1985 je Dorothy Thompson iz Birminghamske univerze dobila sredstva, ki so ji omogočila, da je dnevnik razvozlala, zraven pa je tudi zaposlila Patricijo Hughes, ki ji je pri raziskavi pomagala. Leta 2006 je Patricija izdala knjigo z naslovom Skriti dnevnik Anne Lister za 1817 (Anne Lister’s Secret Diary for 1817) in 2010 Zgodnje življenje gospodične Anne Lister in nenavadne zgodbe gospodične Elize Raine (The Early Life of Miss Anne Lister and the Curious Tale of Miss Eliza Raine).

Pomembnejši kraji v življenju Anne Lister

Viri:

 

Up Next

Related Posts