Dan boja proti AIDS-u

Od leta 1988 je 1. december posvečen boju proti AIDS-u, kombinaciji simptomov in okužb, ki jih povzroča izčrpanost imunskega sistema zaradi okužbe z virusom HIV. Bolezen je od odkritja leta 1981 do danes terjala med 28,9 in 41,5 milijona življenj, okuženi pa se oz. so se poleg zdravstvenih težav srečevali tudi z družbeno stigmo – njim v podporo se zato mnogi odločijo, da si na današnji dan pripnejo rdečo pentljo. 

Številski podatki potrjujejo dejstvo, da je HIV oz. AIDS ena izmed bolj učinkovitih epidemij, predvsem v 20. in 21. stoletju. Leta 2005 je namreč zaradi razvoja okužbe umrlo med 2,4 in 3,3 milijona oseb, med njimi tudi 570.000 otrok. Zavedajoč se težavnosti situacije, v kateri se znajdejo bolniki, ter razširjenosti problema je bila dana pobuda o dnevu boja proti AIDS-u. Prvič so ga obeležili leta 1987, in sicer ne decembra, temveč avgusta, ko sta ga organizirala uslužbenca Svetovne zdravstvene organizacije James W. Bunn ter Thomas Netter – oba zaposlena pri programu Global Programme od AIDS. Idejo je sprejel tudi direktor prej omenjenega programa (UNAIDS). Njun koncept je podprl, po predlogu Bunna, nekdanjega televizijskega novinarja, pa so se odločili, da naslednje leto izvedbo prestavijo na december. S tem so si zagotovili, da njihovega dogodka ne zasenčijo drugi, npr. volitve, prazniki itd. Dan boja proti AIDS-u oziroma HIV-u, kot je tendenca zadnjih let, še danes ostaja ena izmed osmih globalnih zdravstvenih kampanj, ki jih podpira Svetovna zdravstvena organizacija.

V Sloveniji je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje manj kot ena okužena oseba na 1000 prebivalcev, 1/3 ne ve, da so okuženi. Kar nas po podatkih UNAIDS in Svetovne zdravstvene organizacije še vedno uvršča v kategorijo držav z nizko stopnjo epidemije. Kljub temu pa HIV-a in možnosti okužbe z njim ne gre podcenjevati. V lanskem letu je bilo novoodkritih okužb s HIV-om več kot v letih pred tem. V 43 % so te novoodkrite okužbe pozne diagnoze, kar predstavlja slabo izhodišče za zdravljenje. Zgodnje ukrepanje namreč možnost razvoja resnih zapletov oz. smrtnega izida za 57 %. Prav tako je zmanjšana tudi možnost za prenos okužbe na partnerja, če je le-ta odkrita dovolj zgodaj in primerno zdravljena.

Up Next

Related Posts