Alan Turing

23. junija 1912 se je v Londonu rodil angleški matematik in kriptograf Alan Mathison Turing, ki je bil močno vpet v računalniško znanost. Formaliziral je koncept algoritma in tako na neki način »izumil« programsko opremo. Poleg tega se je ukvarjal tudi z umetno inteligenco. Štejemo ga za očeta modernega računalništva. 

Alan Mathison Turing se je rodil leta 1912 v Londonu očetu Juliusu Mathisonu Turingu in materi Ethel Sari Turing.

King's College v CambridgeuOd leta 1931 do leta 1934 je študiral na univerzi King’s College v Cambridgeu, kjer je pridobil veliko znanja in priznanj na področju matematike. Računalniška soba na tej univerzi je danes poimenovana po njem. Kasneje je študiral tudi na Univerzi Princeton. Poleg matematike je tam študiral tudi kriptologijo.

Leta 1936, pri 24 letih, je definiral princip enega najpomembnejših izumov v človeški zgodovini, ki mu rečemo Turingov stroj. Omenjeni stroj lahko z dovolj pomnilnika (traku, na katerem so zapisani ukazi) rešuje tudi zapletene matematične enačbe.

S tem je naredil prvi korak k tako imenovanemu univerzalnemu računalniku, oziroma napravi, ki ima eno in isto strojno opremo, program pa ji določa namembnost, namesto namenskega stroja, kjer strojni del določa, kaj naprava lahko počne oziroma izračuna.

Rekonstrukcija Turingove dešifrirne bombeMed drugo svetovno vojno je Turinga najela britanska vlada. Poslali so ga na posestvo Bletchley Park, kjer so zbrali najpametnejše matematike tistega časa z eno samo nalogo: razbitje nemških vojaških šifer, predvsem tistih, ki so jih Nemci šifrirali z Enigmo. Star 26 let se je ukvarjal s kriptoanalizo, ki je vodila v gradnjo stroja za razvozlavanje nemških sporočil, ki so ga preprosto poimenovali »Turingova bomba«.

Kasneje je razvil tudi metodo razbitja šifer nemške mornarice, ta je namreč uporabljala drugačno šifrirno napravo kot nemška vojska, ter izdelal prenosno napravo za varno (šifrirano) glasovno sporazumevanje s kodnim imenom Delilah. Ker pa ni bila dovolj zanesljiva, je zavezniki med drugo svetovno vojno niso uporabljali.

Leta 1950 je Alan Turing predstavil »oreh«, ki ga ni strl še noben računalnik, saj si je že tedaj postavil vprašanje, ali lahko stroj misli. Po tem je danes tudi najbolj znan.

Turingov test je preizkus t.i. inteligence stroja, oziroma ali je računalnik sposoben preslepiti človeka, da ta misli, da se pogovarja z drugim človekom, in ne z računalnikom. Oba komunicirata v naravno izgovorjenem jeziku, vendar v obliki besedila.

Alan Turning leta 1927Še noben računalnik testa ni opravil, zato je tudi aktualna stava za 20 tisoč dolarjev med ameriškim avtorjem Rayem Kurzweilom in ustanoviteljem podjetja Lotus (pred leti ga je kupil IBM) Mitchellom Kaporjem. Prvi je prepričan, da bo računalnik opravil test najpozneje leta 2029, drugi pa, da je njegov denar na varnem.

Turingovo življenje se je končalo precej tragično. Leta 1952 je med policijsko preiskavo po vlomu v njegovo hišo priznal homoseksualne odnose. Po takratni britanski zakonodaji so ga pogojno kaznovali ter mu dali na izbiro dve možnosti: zapor ali kemično kastracijo. Ker je bil obsojen, ga vlada ni več hotela za kriptografskega svetovalca. Leta 1954 je naredil samomor.

Ko so našli njegovo truplo, so ugotovili, da se je zastrupil s cianidom, ob njem pa je ležalo napol obgrizeno jabolko. Čeprav jabolka niso analizirali, da bi ugotovili, ali je bil v njem strup, poetično velja, da naj bi ga Turing sam zastrupil po vzoru enega svojih najljubših filmov, Disneyjeve Sneguljčice in sedmih palčkov.

V knjigi Zeroes and Ones pisateljica Sadie Plant špekulira, da je obgrizeni mavrični logotip podjetja Apple pravzaprav poklon Turingovi žalostni usodi. Kar pa je zelo verjetno le urbana legenda.Igralec Benedict Cumberbatch kot Alan Turing v filmu Igra imitacije (The Imitation Game).

Leta 2014 so posneli film Igra imitacije (The Imitation Game), ki na prvovrsten način povzema zgodbo o Turingu in kako je v času druge svetovne vojne dešifriral nemški kodirni sistem Enigma. Alana Turinga je upodobil igralec Benedict Cumberbatch.

Up Next

Related Posts