Aleksander I. Obrenović

14. avgusta 1876 se je v Beogradu srbskemu kralju Milanu in kraljici Nataliji rodil Aleksander I. Obrenović. Vladal je od leta 1889 do leta 1903, ko so nanj izvedli atentat. 

Njegov oče, kralj Milan, mu je oblast prepustil leta 1889, ko se je odločil umakniti v zasebnost. Sklenjeno je bilo, da bi Aleksander do 18. leta vladal pod nadzorom regentke – matere. Pri 16. letih se je Aleksander odločil odstaviti regente ter njihov osebje – tako si je omogočil dokončen prevzem oblasti. Večji korak v radikalizaciji sistema je storil leta 1894, ko je v veljavo vrnil konzervativno ustavo iz leta 1869. Istega leta se je njegov oče vrnil v Srbijo in sin ga je imenoval za poveljnika vojske. Neobičajna je bila tudi Aleksandrova poroka, leta 1900 je nepričakovano oznanil svojo zaroko z materino dvorno damo Drago Mašin, ki je bila 12 let starejša. Aleksander se o svoji nameri ni posvetoval z očetom, ki se je poskušal dogovoriti za poroko z nemško princeso Aleksandro von Schaumburg-Lippe. Zaradi tega sta tako oče kot ministrski predsednik odstopila, Aleksander pa se je soočil s težavnim iskanjem njunih namestnikov. Poroki je oporekala tudi Aleksandrova mati, posledično pa je bila izgnana iz kraljestva.

Poroke, ki je obetala zakon brez naslednikov, ter svojeglava politika sta povzročili vedno glasnejše oporekanje kraljevi politiki. V primeru jalovosti kraljevega zakona se je oblikovalo več predlogov, kdo bi lahko nasledil zakonca. Zarotniki so na prestol želeli postaviti Petra I. Karađorđevića. Vodila sta jih vojaški oficir Dragutin Dimitrijević ter Norman Petrović. Obstaja več razlag, kje sta se Aleksander in Draga skrivala, ko so 11. junija 1903 vdrli v palačo. Našli so ju zjutraj, ju ustrelili ter njuni trupli izmaličili in vrgli skozi okno. Uspešen atentat je tako omogočil prevzem oblasti Karađorđevićem.

 

Up Next

Related Posts