Alenka Goljevšček Kermauner

7. septembra 1933 se je rodila letos preminula Alenka Goljevšček Kermauner – slovenska pisateljica, raziskovalka slovenskega ljudskega slovstva, esejistka ter dramatičarka, ki je znana predvsem po svojem delu Pod Prešernovo glavo. 

Alenkina starša Ljudmila Počkaj ter Milovan Goljevšek, profesorju hidrotehnike na Fakulteti za gradbeništvo, sta se namesto na rodnem Primorskem ustalila v Ljubljani – tako je otroštvo Goljevščkove teklo v Rožni dolini. Do mature se je s temami, ki so jo zanimale, srečevala preko literature. Jasneje pa je svoje interese izrazila z izbiro študija – vpisala se je namreč na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je diplomirala iz Spinozove etike. V času študija je na delovni akciji v Rožni dolini spoznala tudi svojega bodočega moža – Tarasa Kermaunerja. Z njim se je poročila leta 1955, kmalu pa se jima je rodila Aksinja, kasneje pa še sin Aleš. Nato se je mož odpravil na enoletni študij sociologije v Pariz, Alenka Golevšček Kermauner pa je dobila službo profesorice filozofije in psihologije na Klasični gimnaziji v Ljubljani, ki jo je opravljala do predčasne invalidske upokojitve. Tako kot mož se je tudi sama znanstveno izpopolnjevala. Leta 1978 je magistrirala na temo Odnos med mitosom in logosom, posebej pri Platonu, leta 1981 pa doktorirala (Mit in slovenska ljudska pesem).

Kritičen odnos do razmer v državi so oba pripeljali pod drobnogled oblasti med letoma 1958 ter 1960.  Eno leto in pol sta zakonca Kermauner živela pod pritiskom:

“javljanja na policiji, odvzem potnega lista, brezposelnost, celodnevna zasliševanja na policiji, grožnja z dolgoletnim zaporom, Taras Kermauner je prestal tudi – krajši – zapor”

Znana je predvsem po komediji Pod Prešernovo glavo, ki jo je izdala leta 1985 in je bila kar 150-krat razprodana. Leto pred tem je objavila zbirko pravljic za otroke Čudozgodbe, ki je prav tako doživela velik uspeh. Napisala je tudi vrsto radijskih, lutkovnih in televizijskih iger. Skupaj s soprogom pa se je posvečala analizi ter kritiki slovenske dramatike. Za svoje delo je prejela Levstikovo nagrado ter Nagrado RTV Slovenija za radijske in televizijske igre.

Viri:

  • http://www.kermauner.org/AlaVec.pdf
  • http://sigledal.org/geslo/Alenka_Goljev%C5%A1%C4%8Dek_Kermauner#.C5.BDivljenjepis
  • http://slov.si/mh/galerije/galeri69/target9.html

 

Up Next

Related Posts