Alexandre Gustave Eiffel

Leta 1832 se je v Dijonu rodil francoski inženir in arhitekt Alexandre Gustave Eiffel, ki se je specializiral v gradnji železnih struktur.

Konstrukcija Eiffelovega stolpa. Foto: lindahall.comZnan je predvsem po pariškem stolpu, ki so ga poimenovali po njem, a Eifflovo svetovalno in gradbeno podjetje je s pomočjo belgijskega inženirja Teophila Seyriga sodelovalo na mednarodnem natečaju za gradnjo 160 metrov dolgega železniškega mostu čez reko Douro med portugalskima mestoma Porto in Vila Novo de Gaia.

Eiffel je na natečaju zmagal s čudovito, transparentno strukturo, ki je bila poceni in je vključevala novo metodo gradnje.

Most Ponte Maria Pia so po njegovih načrtih zgradili v manj kot v dveh letih; graditi so ga začeli 5. januarja 1876, končali pa 4. novembra 1877. Most sta svečano odprla kralj Luis in kraljica Maria Pia, po kateri je železna konstrukcija dobila ime. Uporabljali so ga do leta 1991, to je 114 let, ko ga je nadomestila konstrukcija Edgarja Cardosa.

Gustave Eiffel je načrtoval tudi pariški La Ruche, ki je postal mestna znamenitost. La Ruche je trinadstropna okrogla stavba, ki je navzven videti Most čez reko Trier. Foto: britannica.comkot ogromen panj, zgradili pa so jo za veliko razstavo leta 1900. Eiffel je naredil tudi načrte za viadukt Garabit – železniški most v bližini mesta Ruynes en Margeride v departmaju Cantal. V poznejših letih se je Eiffel začel ukvarjati z aerodinamiko.

Umrl je 27. decembra 1923 na svojem domu na Rue Rabelais v Parizu. Njegovo najbolj znano delo je prav gotovo Eifflov stolp, ki so ga zgradili med letoma 1887 in 1889 za svetovno razstavo, ki je bila leta 1889 v Parizu. Sodeloval je tudi pri gradnji Kipa svobode in astronomskega observatorija v Nici.

Up Next

Related Posts