Anton Padovanski

13. junija 1231 je umrl Anton Padovanski, redovnik, teolog, cerkveni učitelj ter najhitreje kanonizirani svetnik v zgodovini rimokatoliške cerkve – papež Gregor IX. ga je namreč za svetnika razglasil 11 mesecev po smrti. 

Bazilika Antona Padovanskega v Padovi

Anton Padovanski se je na Portugalskem rodil 15. avgusta 1195 plemiču Martinu Bulhõesu ter njegovi ženi Mariji Tereziji Taveira. Njegovo krstno ime je bilo Fernando de Bulhões, v svetu pa je ostal znan po svojem redovniškem imenu. Pri petnajstih letih je ostal brez matere, ki je umrla med porodom. Kmalu po tem se je odločil, da vstopi v samostan avguštincev v Lizboni. Po enem letu redovniškega življenja ga je predstojnik premestil v Coimbro, kjer je leta 1220 prisostvoval časščenju relikvih prvih frančiškanskih mučencev – misijonarjev v Maroku, ki so jih mučili do smrti.

Dogodek ga je tako navdahnil, da se je odločil vstopiti v red manjših bratov – želel si je namreč oznanjati krščansko vero med muslimani. Red je prva veja znotraj frančiškanske skupnosti, v Sloveniji do npr. manjši bratje organizirani znotraj treh provinc: minoriti, frančiškani in kapucini.

Ena od relikvij sv. Antona Padovanskega na obisku v Liverpoolu.

Antonu Padovanskemu v Afriko ni uspelo pripluti zaradi brodoloma ter bolezni, zaradi česar se je moral ustaviti na Siciliji. Od tu je svojo pot nadaljeval po Umrbiji ter se nato v Emilijo Romagno, kjer so odkrili njegov govorniški talent. To mu je dobro služilo pri poučevanju teologije, zaradi česar je veliko potoval: Italija, južna Francija, nazadnje pa se je ustalil v Padovi. Umrl je blizu, 13. junija 1231 v Arcelli. V Padovi se nahaja tudi njegovo najbolj znano svetišče, Bazilika svetega Antona Padovanskega, v kateri med relikvijami hranijo tudi njegov nestrohneli jezik.

Up Next

Related Posts