Argumentirano in civilizirano/1988 Ob 30 – letnici JBTZ

Ob fotografski razstavi  Argumentirano in civilizirano/1988
Ob 30 – letnici JBTZ

vabljeni v torek, 22. maja 2018, ob 18.15,  v Muzej novejše zgodovine Slovenije,

na pogovor z avtorjema razstavljenih fotografij Tonetom Stojkom in Nacetom Biziljem.

Pogovor bo vodil takratni odgovorni urednik Radia Študent in član kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic, danes urednik Sobotne priloge časopisa Delo dr. Ali Žerdin.

Dvodelna fotografska razstava se javnosti predstavlja ob obletnici dogodkov, ki so bili pred kuliso vsesplošne jugoslovanske krize osemdesetih let povod za takojšen in množičen odziv slovenske civilne družbe.
Aretacije civilistov in podoficirja JLA, zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti po začetnicah njihovih priimkov znanih kot JBTZ (Janša Janez, Borštner Ivan, Tasić David in Zavrl Franci), so spodbudile številne protestne akcije in zborovanja, ki jih je večinoma organiziral sočasno ustanovljeni Odbor za varstvo človekovih pravic.
Izbor fotografij Toneta Stojka, Naceta Bizilja, Edija Šelhausa, Marjana Cigliča in Janeza Bogataja iz fondov Muzeja novejše zgodovine Slovenije, obiskovalca vodi na mesta zbiranja, med množice nazorsko in starostno različnih posameznikov in skupin, ki so v podpori obtoženi četverici/JBTZ argumentirano in civilizirano nasprotovale kršenju temeljnih človekovih pravic.

Up Next

Related Posts