Arheologija od blizu: Kongresni trg, 2009−2011

KDAJ? torek 21. marec 2017, ob 18.00 uri

KJE? Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana

 

Vabljeni na drugo predavanje iz cikla Arheologija od blizu, kjer bo muzejski arheolog Martin Horvat spregovoril o rezultatih izkopavanj, ki so se izvajala na območju Kongresnega trga med leti 2009 in 2011.

Kongresni trg, 2009–2011

Območje Kongresnega trga s parkom Zvezda leži na arheološkem najdišču. Pred gradnjo garažne hiše je bilo treba izvesti predhodne arheološke raziskave. Izkopavanja pomenijo enega največjih arheoloških projektov v mestnem jedru Ljubljane. Razkrila so bogato zgodovino poselitve območja Kongresnega trga od prazgodovine do danes. Pri raziskavah je sodelovala več kot stočlanska ekipa različnih strokovnjakov in tehnikov. Poleg terenske ekipe, ki najdbe izkoplje in preuči njihovo zgodovinsko vrednost, posebna skupina skrbi za njihovo ohranitev ter pripravo za strokovno in muzejsko obdelavo. Posamezni pomembnejši deli najdenih struktur iz različnih zgodovinskih obdobij so ohranjeni tudi v sklopu novega objekta in so obiskovalcem na voljo za ogled.

Predavatelj Martin Horvat je v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane zaposlen kot arheolog, kustos za srednji vek ter vodja dokumentacijske službe. Poleg kustodiatskega dela in razvijanja podatkovnih zbirk za avtomatizacijo muzejskih procesov že vrsto let vodi različne arheološke projekte ali sodeluje pri njih, najraje ima prav terenske raziskave. Leta 1987 je prevzel zahtevne arheološke raziskave na Ljubljanskem gradu, s posebnimi izzivi pa se je soočil tudi med izkopavanji pri prenovi matične stavbe Mestnega muzeja Ljubljana, Turjaške palače, kjer je rezultate raziskav vključil v stalno muzejsko postavitev.

Up Next

Related Posts