Arthur Ashe

5. julija 1975 je prvi temnopolti zmagovalec Wimbledona med posamezniki postal Arthur Ashe. V finalu je premagal Jimmyja Connorsa, s katerim je bil v sporu. Ashe je bil namreč predsednik ATP, ki je Connorsu, članu organizacije WTT, preprečila nastop na OP Francije.

Arthur Ashe je odraščal v Richmondu, kjer se je pri sedmih letih pričel ukvarjati s tenisom v Brookfieldskem parku. Tu ga je opazil vodja parka, ki je poskrbel, da je dobil mesto pri trenerju Walterju Johnsonu. Pri desetih letih je z njegovo pomočjo pričel z resnim treningom, ki je imel jasen cilj – oblikovati svetovno teniško zvezdo. Prvi večji uspeh je dosegel leta 1957, ko je kot prvi Afro-Američan osvojil turnir za dečke v Marylandu. Po zaključeni srednji šoli so mu zaradi teniških uspehov ponudili štipendijo na prestižni ameriški univerzi UCLA. Poleg ukvarjanja s športom si je prizadeval tudi za doseganje izobrazbe – postal je doktor ekonomije.

Zgodovinska zmaga Arthurja Asheja na Wimbledonu

Leta 1963 so ga izbrali kot predstavnika ZDA v Davisovem pokalu, čast je bila toliko večja, ker so Afro-Američani so bili prvega predstavnika, kar jim je vzbudilo zagon za ukvarjanje s tenisom. Zaradi odpiranja novih poti pa so ga primerjali z Martinom Luthrom Kingom. Prošnjo za vizum, da bi igral na Odprtem prvenstvu Republike Južne Afrike so mu zavrnili zaradi barve kože. Zavedal se je, da bo ta primer dvignil veliko prahu, zato se je zoperstavil oblastem, hitro pa ga je podprla množica ljudi in številne organizacije. Opozoril je na rasistično politiko Južne Afrike do črncev. Zaradi truda, ki ga je Ashe vložil v izboljšanje položaja črncev v Južnoafriški republiki, se je njihov status počasi, a stalno izboljševal. V sredini 70. let 20. stoletja so ljudje začeli šepetati, da se Arthur preveč ukvarja s politiko in premalo s tenisom. To je vplivalo nanj in bolj se je osredotočil na igro. Ko je bil star 31 let, je Arthur Ashe užival v eni od svojih najboljših sezon in svetlečih trenutkov svoje kariere z osvojitvijo naslova prvaka Odprtega prvenstva Anglije. Pridobil pa je tudi pozicijo vodilnega na svetovni teniški lestvici.

Po njegovi upokojitvi leta 1980 in nepričakovani operaciji srca v letih 1979 in 1983, se je začel ukvarjati z drugimi poklici, deloval je tudi kot novinar. Dobro se je prilagodil na življenje po športni karieri, pretreslo pa ga je dejstvo, da se je okužil v virusom HIV preko transfuzije med operacijo srca. Aids je bil tudi vzrok za njegovo smrt, februarja 1993 je namreč zaradi oslabljenega imunskega sistema podlegel pljučnici.

Viri: 

  • wikipedia
  • siol.net
  • youtube

 

Up Next

Related Posts