Batman

12. januarja 1966 je bila prvič predvajana TV-serija Batman, naslovnega junaka je upodobil Adam West, zgodba pa se je leta 1968 zaključila po 120 epizodah. Med obema sezonama je snemalna ekipa posnela tudi istoimenski film. V povezavi z glasbeno podlago pa so nastale različne izvedbe znanih skupin, npr. The Who in The Kinks. 

Batman, fiktivnega superheroja, sta ustvarila Bob Kane, ustvarjalec stripov, ter Bill Finger, pisatelj, čeprav je avtorstvo pogosto pripisano zgolj prvemu. Prvič se je pojavil maja 1939 v 27. številki Detective Comics. Pod masko se je skrival bogataš, industrialec, zapeljivec mehkega srca – Bruce Wayne, ki se je zaradi dogodkov iz otroštva odločil bojevati proti kriminalu. Pri tem mu niso bile v pomoč nadnaravne moči, temveč tehnologija, znanje ter detektivske sposobnosti. Njegova preteklost, ki ga je spodbudila v boj proti zlu, je bila razkrita v naslednjih številkah. Bruce Wayne je bil sin dr. Thomasa Wayna ter njegove žene Marthe, ki sta bila med bogatejšimi prebivalci Gothama. Do osmega leta je bilo njegovo življenje srečno, nato pa pride do preloma. Starša mu je namreč ubil kriminalec Joe Chill, mladi Bruce pa je sklenil, da bo svoje življenje posvetil boju proti zlu. Njegova zgodba predstavlja temno plan ameriških sanj, zaradi prej omenjenih okoliščin namreč ne more uživati neizmernega bogastva, ki mu je na voljo. Glavni motor odločitev pa je predvsem želja po maščevanju. Temačnost je z vstopom v zgodbo nekoliko obarval lik Robina, ki ga je v TV-seriji upodobil Burt Ward. Skupaj sta predstavljala dinamičen dvojec v boju proti prestopnikom.

Čeprav je bil Batman sprva televizijska uspešnica, pa je času vietnamske vojne zanimanje zanj upadlo in sprejeta je bila odločitev o ukinitvi nanizanke. Lik je bil podlaga za nastanek filmskih priredb zgodbe. Tako je leta 1989 nastal film pod taktirko Tima Burtona, leta 2016 pa je naslovnega junaka npr. upodobil Ben Affleck.
Up Next

Related Posts