Boris Strel

20. oktobra 1959 se je rodil slovenski alpski smučar, Boris Strel, ki je poskrbel za prvo in edino moško zmago v veleslalomu. 

Nadarjenost v veleslalomu je Strel pokazal že v mladosti, ko je leta 1977 v Krnajski gori postal evropski mladinski prvak. Tako si je v tej disciplini prismučal tudi prve točke svetovnega pokala v sezoni 1979/80. Dve leti kasneje pa je sledila prva zmaga v svetovnem pokalu, in sicer 15. decembra 1981 v Cortini d’Ampezzo.

Leto kasneje je sledil tudi preboj na svetovnem prvenstvu. V Schladmingu si je prismučal bronasto kolajno, ko je zaostal le za legendarnim Ingemarjem Stenmarkom ter Stevom Mahrejem:

»Prvi se pognati po progi in odpreti svetovno prvenstvo je bilo posebno doživetje. V meni je bila velika želja po uspehu, dobro sem se počutil tistega dne, velika spodbuda pa je bil tudi duh, ki je preveval ekipo.«

Na olimpijskih igrah mu preboj na oder za odličja ni uspel. Leta 1980 je v Lake Placidu zasedel osmo mesto, štiri leta kasneje v Sarajevu pa je bil peti. Obakrat je tekmoval v veleslalomu.

V svetovnem pokalu se je na stopničke zavihtel še v Adelbodnu, ko je bil 26. januarja 1981 drugi. V deseterico se je uvrstil 23-krat, točke svetovnega pokala pa je prejel 33-krat. Takrat so namreč točke prinašale uvrstitve do 15. mesta. Svojo kariero je zaradi težav s hrbtom končal po sezoni 1984/85, vseeno pa ni popolnoma izstopil iz smučarskega sveta. Ukvarjal se je s poučevanjem smučanja ter servisiranjem smuči v Škofji Loki, Črnučah, izposojevalnico in servis smuči pa je imel tudi na Krvavcu. Javnost je 28. marca 2013 pretresla vest o njegovi nenadni smrti.

Up Next

Related Posts