Brata Rusjan in prvi polet z letalom

Razvoj slovenskega letalstva sta definitivno zaznamovala letalska zanesenjaka brata Rusjan, še posebno mlajši Edvard.

Edvard Rusjan. Foto: WikimediaŽe v otroštvu sta izdelovala leteče modele z zračnim vijakom, od leta 1908 pa sta se ukvarjala tudi z nekakšnim helikopterjem, ki naj bi ga letalec nosil na hrbtu. Leta 1909 sta začela delati maketo, iz katere je nastalo njuno prvo letalo, imenovano Eda-1, z dolžino dvanajst metrov in razponom dveh kril 8 metrov.

Prvič je Edvard poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije Eda- 1, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Prvi polet – na višini dveh metrov je poletel šestdeset metrov daleč. Tistega dne se je začela torej zgodovina motornega letenja na Slovenskem.

Delo se je nato nadaljevalo s trokrilcem Eda- 2, ki je nosilo mnoge tehničneJosip Rusjan. Foto: Wikimedia izboljšave, a je končalo razbito. Eda- 3 in bržčas tudi Eda- 4, sta bila dvokrilna zrakoplova, nadaljnji modeli pa so bili enokrilni. V veliko pomoč delu bratov je bila njuna sestra Luiga Gigia, ki je šivala platna kril. Pod rokami Rusjanov je nadalje nastalo še šest novih letal, medtem pa sta proizvodnjo preselila v lopo blizu Mirna, kjer sta na bližnjih travnikih pred javnostjo preizkušala svoje stvaritve; na tem območju je kasneje nastalo tudi goriško-mirensko letališče.

Edvard je na prvi letalski prireditvi nastopil po uspešnih poskusih z Eda- 5 in Eda- 6 28. marca 1910. Slednja je nastopila tudi na mitingu 29. junija istega leta, tokrat je poletela 40 metrov visoko in preletela celotno mirensko polje. Po izdelavi Eda- 7 je konstruktorjema zmanjkalo financ, takisto pa očetovih prihrankov, zaradi česar sta se neuspešno skušala dokopati do finančne pomoči v tujini.

Rusjan je torej v Gorici izdelal skupaj sedem letal z oznako “Eda”; z vsemi je létal, dokler jih ni večinoma razbil. Smrtno se je ponesrečil meseca januarja leta 1911, star komaj 24 let, na mitingu v Beogradu, ko je sunek vetra njegovemu letalu odtrgal krilo. Rusjan je bil 34. žrtev letalskih poletov na svetu.

Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub.

Vir: Wikimedia in Radio Prvi

Up Next

Related Posts