Černobil 30 let pozneje

30 let po jedrski nesreči v Černobilu okoliški ljudje pridelujejo radioaktivno hrano. Medtem ko bo življenje v evakuiranem Pripjatu ‘varno’ čez 24.000 let, na zapuščenem območju vladajo divje živali.

Nesreča v jedrski elektrarni se je zgodila 26. aprila 1986, ob 1.23 zjutraj, ko je verižna reakcija v sredici 4. reaktorja ušla izpod nadzora. Ogromna eksplozija v obliki ognjene krogle je uničila zgornjo zaščitno plast reaktorja, zgrajeno iz masivnega jekla in betona. Grafitno plast je zajel požar, sredica pa se je začela taliti.

Ogromne količine radioaktivnega materiala, med 100 in 185 milijoni curiejev, so imele prosto pot v ozračje, kar pomeni, da je bilo sevanje za nekajkrat večje kot po jedrskem napadu na Hirošimo in Nagasaki ob koncu 2. svetovne vojne. V ozračje se je spustilo več ton radioaktivnih snovi. Oblak se je iz Ukrajine razširil v Belorusijo, Rusijo, Evropo, dosegel je tudi Slovenijo.

Kot je znano, je nesrečo povzročila prej človeška napaka kot pomanjkljiva sovjetska tehnika. Nesreča se je namreč zgodila po tem, ko so delavci izvajali poskuse na tisočmegavatnem 4. reaktorju v černobilski jedrski elektrarni, ki je veljala za eno večjih v Sovjetski zvezi. Izklopili so sisteme za samouravnavanje moči reaktorja, izključeni so bili tudi varnostni mehanizmi, ki bi ob morebiti spodletelem poskusu samodejno zagotovili izklop in zadostno hlajenje reaktorja, iz reaktorja pa so odstranili tudi večino posebnih palic, ki upočasnijo verižno reakcijo.

Več pa na povezavi.

Up Next

Related Posts