Dan D

6. junij 1944 je splošno poznan tudi kot Dan D oziroma dan, ko so zavezniške sile pristale na peščeni obali Normandije v Franciji ter se uspešno postavile po robu nacistični Nemčiji in s tem spreobrnile tok druge svetovne vojne.

Zelena luč za napad na Normandijo je bila dana dne 5. junija 1944 s strani generala Dwighta D. Eisenhowerja, ki je dal ukaz za eno izmed največji amfibijskih vojaških operacij v zgodovini. Sam napad oz. bitka ni potekala ravno po zamišljenem načrtu, vendar je bila na koncu ključnega pomena pri bojevanju zoper nacizmu v Evropi. General Bernard Montgomery je kasneje priznal, da je bil prvoten namen na obalo Normandije izkrcati še več vojakov, a jim to žal ni uspelo. Kljub temu do imeloi Zavezniki do konca junija 1944 približno 850 000 vojakov in 150 000 vojaških vozil v Normandiji.

Ena izmed zanimivosti operacije “Dan D” je tudi, da je Hitler ni dojemal kot resno invazijo in kot grožnjo njegovi vojski. To se je pozneje pokazal za enega glavnih razlogov zakaj je bila v bistvu operacija zaveznikov tako uspešna. Ena izmed usodnih Hitlerjevih napak je bila tudi ta, da ni imel pripravljenega generala Erwina Rommela.

Ko se je pričela invazija na Normandijo je Hitler še vedno menil, da je ta invazija le neke vrste distrakcija in da bo glavni napad zaveznikov dejansko prišel iz severne strani reke Sene. Zato je Hitler naredil ključno napako s tem, ko ni hotel sprostiti bližnjih vojaških oddelkov za protinapad ter s tem okrepitve svoje vojske v Normandiji. Njegovo obotavljenje je povzročilo zamudo pri obrambi nemške vojske in uspeh zaveznikov pri osvajanju Normandije in kasnejšega prodora v osvajanje celotne Evrope.

Dokumentarni film predstavi potek opevane invazije na Normandijo ter kako je zavezniškim silam uspelo preobrniti tok druge svetovne vojne v lastno korist.

Up Next

Related Posts