Digitalni pristopi pri preučevanju in predstavitvi železnodobne umetnosti

KDAJ? ponedeljek 19. september 2016, ob 11.00 uri

KJE? Narodni muzej Slovenije, Muzejska ulica 1, Ljubljana

 

Strokovno predavanje: Ian Armit, DIGITAL APPROACHES TO THE ANALYSIS AND PRESENTATION OF IRON AGE ART (Digitalni pristopi pri preučevanju in predstavitvi železnodobne umetnosti)

Predavatelj bo predstavil številne študijske primere digitalizacije in vizualizacije okrašenih železnodobnih predmetov iz muzejev v Sloveniji in na Hrvaškem, ki so plod raziskovanja v okviru mednarodnega projekta ENTRANS (Encounters and Transformations in Iron Age Europe). Pri projektu sodelujejo raziskovalci z Univerz v Ljubljani, Zagrebu in Bradfordu ter z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki preučujejo kulturne stike v jugovzhodni Evropi in vzhodnih Alpah v času železne dobe. Pri delu uporabljajo raznolike digitalne tehnologije, namen predavanja pa je prikazati potencial teh specifičnih metod tako pri analitičnih kot pri predstavitvenih aplikacijah tridimenzionalnega slikanja.

Digitalne metode tridimenzionalnega zajemanja in analize podatkov lahko spremenijo način zapisovanja, predstavljanja in interpretacije železnodobne umetnosti. Veliko predmetov, zajetih v študije projekta ENTRANS, sodi v t. i. situlsko umetnost, običajno opredeljeno kot figuralni repoussé okras na pločevinastih bronastih predmetih, kot so situle, pa tudi na pasnih sponah, čeladah in drugih predmetih. V času železne dobe se tako figuralni kot geometrični okras pojavljata tudi na širokem naboru drugih vrst materialov in predmetov, ki so enako pomembni za preučevanje socialnih vidikov železnodobne umetnosti v tem delu Evrope.

Prof dr. Ian Armit je zaposlen na Oddelku za arheologijo Univerze v Bradfordu v Veliki Britaniji.

Predavanje bo v angleškem jeziku.

Brezplačno.

Up Next

Related Posts