Dinastije (1500-2000)

KDAJ? sreda 7. junij 2017, ob 11.00 uri

KJE? ZRC SAZU (Mala dvorana), Novi trg 4, Ljubljana

 

Historični seminar Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti vabi na predavanje Dinastije (1500-2000).
Predavanje bo predstavilo raziskovalni projekt Dinastije, ki preučuje vpliv in oblast vodilnih evropskih rodbin med letoma 1500 in 2000. V tem okviru so obravnavane družine, ki jim je uspelo strateško ustvariti in zapisati dinastično relevantne in konstitutivne elemente, na primer hišne, nasledstvene in dedne pogodbe oziroma pravila. Predavanje bo na podlagi izbranih primerov prikazalo, kako se je oblikovala dinastična zavest, kako se je izražala dinastična sposobnost in v kakšni meri so notranje/zunanje ter politične in konfesionalne tendence dolgotrajno vplivale na razvoj posameznih družin/dinastij.

Predavala bo izr. prof. dr. Marija Wakounig.
Marija Wakounig je izredna profesorica na Inštitutu za vzhodnoevropsko zgodovino Univerze na Dunaju in od leta 2011 dopisna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti. V letih 2004-2006 je bila vicedekanka Fakultete za zgodovinsko-kulturne vede, v letih 2008-2010 pa predstojnica Inštituta za vzhodnoevropsko zgodovino. Ukvarja se predvsem z zgodovino plemstva in diplomacije, z oblastnimi in državnimi simboli vzhodnoevropskega prostora, z zgodovino spolov, znanstveno-kulturno zgodovino ter zgodovino alpsko-jadranskega prostora od srednjega veka do danes. Od leta 2009 naprej koordinira omrežje Austrian and Central European Centers.

Vljudno vabljeni!
Več o Historičnem seminarju tudi na http://hs.zrc-sazu.si.

Up Next

Related Posts