Dobro je imeti Franka za prijatelja, a za soseda ne – Obdarovanje Karla Velikega

Stiki Karla Velikega z drugimi deželami

Harun sprejema odposlanike Karla Velikega na svojem dvoru.

Harun sprejema odposlanike Karla Velikega na svojem dvoru.

Karel Veliki je v svojem času imel izjemno moč in vpliv na vladarje sosednjih dežel. Tudi tisti bolj oddaljeni so poskušali z njim navezati stike, da bi si zagotovili njegovo zavezništvo ali se vsaj izognili napadu. Med dvori so tako potekale živahne verige slov, ki so prinašali diplomatska pisma in darila. V Aachnu se je zato nabrala pestra zbirka predmetov, ki jih je Karel razkazoval ob pomembnih srečanjih. Alfonz II., ki si je v Asturiji prvi nadel naziv kralja (rex), je Karlu Velikemu poslal verižne srajce, mule in sedem ujetih Mavrov. Karel Veliki je imel vpliv je imel tudi na Britanskem otočju, kjer so ga imenovali kot gospodarja, Dogovarjal pa se je tudi za poroko v Bizancu, a ga je ta s svojimi navadami odbil od namere. Po Einhardovem zapisu v Vita Karoli Magni pa so se najrazkošnejši darovi izmenjavali s kalifom Hārūnom al-Rashīdom, ki je prihajal je iz Abasidske dinastije kalifov, ta je pod njim dosegla gospodarski in kulturni vrh. Zaradi uspešne zunanje politike je dobil naslov al-Rashid, ki pomeni tistega, ki sledi pravi poti. Po pripovedovanju zgodb iz Tisoč in ene noči je bila palača ogromna institucija s številnimi evnuhi, konkubinami, pevkami in sužnji. Žena Zubaydah je imela na mizi posode zgolj iz zlata in srebra z vdelanimi dragulji. Podobo pa je verjetno kazila vladarjeva ljubezen do primiskutete, saj si je rad ogledoval pasje boje in neposlušneže takoj kaznoval s smrtjo.

»Sloves frankovskega vladarja je prišel prav do njega in izkazalo se je, da ima s Karlom Velikim dvoje skupnih sovražnikov: Bizantinsko cesarstvo in omajadskega emirja v Kordovi. Zaradi vseh teh razlogov je kalif sprejel odposlance nadvse ljubeznivo in se pokazal izredno velikodušnega /…/« (Bayac, Karel Veliki, 244)

Karla Velikega, s katerim je navezal stik 797, je Harun Harul al-postavljal nad vse svoje prijatelje in zaveznike, zato ga je posledično tudi radodarneje obdaroval in mu izkazoval posebno čast. Karlu je tako preko patriarha izročil zastavo in ključe Svetega Groba, Kalvarije in mesta Jeruzalem, kjer so postavil nekaj prenočišč, da so redovnice zahodne cerkve lahko začele služiti v cerkvi Svetega Groba.

Clepsydra in ostala darila

Harunovi sli predstavljajo clepsyidro Karlu Velikemu.

Harunovi sli predstavljajo clepsyidro Karlu Velikemu.

Leta 807 sta meniha iz Harunove dežele prinesla darila, mednje so sodila pregrinjala in ogrodje za baldahin. Izdelana so bila iz najboljšega platna, ki je bilo obarvano v različnih barvah. Darilo je vsebovalo tudi svilena oblačila, dišave, balzame, svilo, ogromen svečnik iz medenine, parfume, mazila, in slonokoščene šahovske figurice.

Najpomembnejše darilo, ki ga je prinesla ta skupina, pa je bila medeninasta vodna ura imenovana clepsydra, ki je z različnimi padajočimi kroglicami kazala čas. Ura je izzvala splošno čudenje, saj je bila prva v Evropi, Franki so menili, da gre za čarovnijo. Imela je obliko 12-kotne zgradbe z dvanajstimi vrati. Bronaste kroglice so s padcem povzročile zvok podoben činelam in sprožile, da so se iz različnih vrat prikazali vitezi, teh je bilo toliko, kolikor je bilo udarcev ob bitju ure. Podobe so se okoli stolpa premikale s pomočjo vode, vrata pa so se odpirala zaradi krogel.

Slon Abul Abaz in lovski psi

Verjetno najdražje darilo je bil slon, ki ga je Harun podaril Karlu na njegovo prošnjo. Ko sta leta 797 navezala stike je Karel poslal tri odposlance v Bagdad, da zahtevajo slona (hotel ga je za svoj živalski vrt v Aachnu). Harun je Karlu poslal edinega slona, ki ga je takrat imel. Za njegov prevoz pa je bilo potrebno zgraditi ladjo, s katero so slona prepeljali preko Mediterana v bližino Genove, kjer je pristal v Porto-Venere oktobra 801. V kraju Vercelli se je sel s slonom ustavil in prezimil, saj Alp ni bilo več mogoče prečkati. 20. julija leta 802 je sel Isaac s slonom, z imenom Abul Abaz, prispel v Aachen. Poleg slona so prinesli še opice, balzame, dišeča mazila, dišave in začimbe.

Abul Abaz na dvoru Karla Velikega.

Abul Abaz na dvoru Karla Velikega.

Slona so razstavljali, ko so se pomembneži zbrali na dvoru. Ali so ga uporabljali v bojih – Abul Abaz namreč pomeni oče razdejanja – ni zagotovo, saj vsi viri tega ne omenjajo, prav tako ne barve slona, ki naj bi bil po izročilu albin. Vključili naj bi ga v vojni pohod na Saško. Na pohodu proti danskemu kralju Godofridu pa je umrl. Ko so prečkali Ren pri Lippehamu, je namreč dobil pljučnico. Še danes so ohranjeni njegovi ostanki, saj so iz njega izdelali šahovske figurice.

Karel Veliki je Harunu povrnil z darili: španski konji, mule, frizijski plašči (beli , sivi, škrlatni in modri), ki so bili izredno dragi. Dodal je tudi lovske pse, ki si jih je Harun želel pri lovu na tigre in leve. Ko so ti prispeli na njegov dvor, je Harun dvomil v njihove sposobnosti. Sprva se niso izkazali, ko pa so ji vodili frankovski lovci, vajeni lova z njimi, so leva ujeli in Harun je bil navdušen nad darilom.

Up Next

Related Posts