Dokončna zmaga Oktavijana z bitko pri Akciju

2. septembra leta 31 p.n.š. se je zgodila zadnja državljanska bitka v Rimski republiki – bitka pri Akciju, ki se je odvijala med Oktavijanom na eni strani in Markom Antonijem ter Kleopatro na drugi strani.

Kaj privede do bitke pri Akciju?

Do državljanske vojne v Rimski republiki pride ob sporu med vodilnimi v drugem triumviratu. Triumvirat je politična zveza med Oktavijanom, Markom Emilijem Lepidom in Markom Antonijem leta 43 p.n.š.. Triumvirji so imeli vrhovno politično oblast v republiki. Razdelili so si tudi ozemlje Rimke republike. Oktavijan je dobil zahodni del, Mark Antonij vzhodni del republike, medtem ko je Lepidu pripadla severna Afrika.

Kakor prvi triumvirat je tudi drugi triumvirat načelo nezaupanje med triumvirji in pohlep po moči. Lepid je sicer podpiral Oktavijana, medtem ko se je Mark Antonij okrepil na vzhodu in gojil vse večje zamere do sovladarja Oktavijana. Vse bolj odkar se je vojaško in politično okrepil na vzhodu republike in povezal z rimskim vazalom na vzhodu, z Egiptom in ptolemajsko kraljico Kleopatro, s katero se je zapletel v ljubezensko razmerje.

Bitka je bila neizogibna …

Ko se je Mark Antonij povezal s Kleopatro in večino časa preživel v Aleksandriji v Egiptu se je začelo nezaupanje Rima do Marka Antonija. Predvsem ko so izvedeli, da Mark Antonij in Kleopatra prijateljujeta na bolj intimni ravni. Svojega odnosa nista skrivala, kljub temu da je bil Mark Antonij od leta 40 p.n.š. poročen z Oktavijanovo sestro Oktavijo. Vendar je bila ta poroka bolj politična, kajti s to poroko je bil že prej preprečen spopad med Oktavijanom in Markom Antonijem. Kleopatra je Marku Antoniju celo rodila otroke (iz zveze z Julijem Cezarjem pa je imela že sina Cezariona, ki je bil njen sovladar v Egiptu).

Nastalo situacijo je v svoj prid izkoristil Oktavijan. Ko se je leta 32 p.n.š. dokopal do oporoke Marka Antonija v kateri piše, da vse svoje premoženje zapušča svojim otrokom s Kleopatro je Rim ostal zgrožen. Rimski senat je napovedal vojno Kleopatri in ne Marku Antoniju, ker niso hoteli tvegati še ene državljanske vojne. V kar se je v bistvu ta vojna napoved na koncu spremenila …

Spopad ob grški obali

Odločilna pomorska bitka med Oktavijanom in združenimi silami Marka Antonija ter Kleopatre je potekala ob mestu Akcij v Jonskem morju, v tedanji rimski provinci Epir. Se pravi na Antonijevem teritoriju.

Tabor Marka Antonija je bil na južni ožini ob vhodu v Ambrakijski zaliv. Njegova vojska je štela 100 000 pešakov, 12 000 konjenikov in skoraj 400 ladij. Oktavijanova vojska se je utaborila na severni ožini, nasproti vojske Marka Antonija. Poveljeval ji je Mark Vipsanij Agripa, štela pa je približno 80 000 pešakov in okoli 260 ladij.

Na pobudo Oktavijana so Grki presekali Antonijeve oskrbovalne poti do tabora. Hitro se je pokazal problem pomanjkanja hrane v taboru Marka Antonija. Zaradi tega se je Mark Antonij odločil, da se prebije skozi morsko ožino. Predvsem s pomočjo Kleopatrinih ladij.

Bitka je bila dolgo časa neodločena, ko je Kleopatra nenadoma umaknila svojih 60 ladij iz bitke. Takrat se je tehtnica prevesila v korist Oktavijana. Pomagalo ni niti to, da je bitko zapustil Mark Antonij, kar je dotolklo moralo njegovih vojakov. Še nekaj časa so se uspešno upirali Oktavijanovi vojski v morski ožini, vendar so se kmalu morali umakniti v Ambrakijski zaliv. Bili so v brezizhodnem položaju in so po sedmih dneh bitko predali.

Bitka pri Akciju

Potek bitke pri Akciju

Smrt Marka Antonija in rojstvo Rimskega cesarstva

Mark Antonij in Kleopatra sta po begu iz bitke pri Akciju še nekaj časa živela v Egiptu. Vendar se je okrepljen Oktavijan bližal Egiptu po kopnem. Namreč pridružila se mu je tudi Antonijeva vojska. Zavedajoč se situacije v kateri se nahajata sta Mark Antonij in Kleopatra storila samomor leta 30 p.n.š.. S samomorom Kleopatre pride do propada Ptolemajske dinastije.

Oktavijan je slavil veliko zmago. Utrdil je svojo oblast v Rimu in rimskih provincah. Oktavijan je prevzel naslov princeps (prvi med enakimi), nekaj let kasneje pa je bil v senatu za svoje dosežke nagrajen z naslovom augustus (globoko spoštovan). Njegovi nazivi so se sčasoma spremenili v ime po katerem je danes poznan – Avgust Oktavijan. Njegov prihod na položaj rimskega vladarja je pomenil konec Rimske republike in začetek Rimskega cesarstva in dobe cesarjev.

Up Next

Related Posts