Elvira Kralj

16. avgusta 1900 se je v Trstu rodila dramska igralka in nosilka Borštnikovega prstana Elvira Kralj. Udejstvovala se je v Mariborskem Narodnem gledališču ter ljubljanski Drami, nastopala pa je tudi v pomembnih filmskih vlogah. 

Kraljeva se je rodila v družini policijskega inšpektorja, prav tako kot ona, pa se je tudi njen brat, Emil Kralj, posvetil igralstvu. Najprej je končala trgovsko šolo v Trstu, nato pa se je vpisala v dramsko šolo pri Milanu Skrbinšku. Kasneje se je izpopolnjevala tudi pod mentorstvom H. Nučiću v Mariboru. Tu je našla delavno mesto po požigu Narodnega doma v Trstu. V Mariboru je ostala do leta 1941, ko je dobila mesto v ljubljanski Drami, kjer je igrala do upokojitve leta 1970. Zaradi svojega bogatega notranjega emocionalnega izraza ter vzdržane mimike se je dobro znašla v različnih vlogah. V svoji dolgi umetniški karieri igrala od mladostnih sentimentalnih vlog do likov zrelih žensk, dobrosrčnih mater in prijaznih stark, ni pa se branila tudi zahtevnih epizodnih vlog.

Prejela je več nagrad in priznanj (npr. Prešernovo nagrado), pa tudi najvišje strokovno priznanje za slov. dram. igralca Borštnikov prstan (1970). Iz dolge vrste njenih dramskih interpretacij je potrebno omeniti zlasti vloge: Mati (C. Arx, Izdaja pri Novari), Rutarica (M. Bor, Raztrganci), Lojzka, Nina in Francka, Dacarka in Ekspeditorica, Mrmoljevka (I. Cankar), Irina (A. P. Čehov, Tri sestre), Generalica (Dostojevski-Pirjevec, Sreča v nesreči), Majda (F. S. Finžgar, Divji lovec), Mati (Fischer, Prosti dan), Tašča in Brezbožna starka (F. Garcia Lorca, Svatba krvi in Yerma), Ifigenija (J. W. Goethe, Ifigenija na Tauridi). Uveljavila se je tudi kot izvrstna filmska igralka in je izoblikovala več uspelih ženskih vlog v filmih: V gorah Jugoslavije – Oluja na Balkanu (1946), Na svoji zemlji (1948), Svet na Kajžarju (1952), Jara gospoda (1953), Vesna (1954), Ne čakaj na maj (1957), Tri četrtine sonca (1959) in Naš avto (1963). Od 1951 je na Radiu Ljubljana igrala vrsto karakternih vlog (predvsem ljubeznive in komične like), udejstvovala pa se je tudi na Televiziji Ljubljana. Elvira Kralj je umrla osem let po upokojitvi, 6. septembra 1978 v Ljubljani.

Viri:

  • SBL
  • http://sigledal.org/geslo/Elvira_Kralj

 

Up Next

Related Posts