Fran Milčinski “Ježek”

Leta 1914 se je rodil slovenski humorist, igralec in pisatelj Frane Milčinski – Ježek.

Frane Milčinski Ježek. Foto: delo.siFrane Milčinski je bil bolj znan pod umetniškim imenom Ježek. Starši so želeli, da doštudira pravo, saj je že oče Fran Milčinski (prvi sodnik za mladino) vedel, da z umetnostjo ni lahko služiti kruh. Ravno zaradi tega je mama vztrajala, da bi dokončal pravo, vendar je Frane pustil študij in se raje posvetil gledališču. Vpisal se je tudi na študij slavistike in za nekaj predmetov pridno študiral, vendar je tudi to opustil. Po maturi leta 1933 je tako že igral v Šentjakobskem gledališču. Nastopal je v številnih avtorskih humorističnih oddajah, veliko je gostoval po Sloveniji, med drugim tudi v mariborskem Totem teatru.

Med vojno je bil interniran v Gonars. Po osvoboditvi je delal v Drami SNG, pozneje pa na RTV Ljubljana kot režiser, igralec in umetniški vodja. Pisal je radijske igre za odrasle (Strme stopnice) in za otroke (Zvezdica zaspanka) ter sodeloval pri Slovenski popevki. Zaigral je tudi v nekaj slovenskih filmih. Najbolj se ga spominjamo po vlogi naivnega slikarja Trpina v Vesni in možica Kosobrina v Kekcu. FraneZvezdica Zaspanka. Foto: sanje.si Milčinski – Ježek je med drugim pomagal tudi približati šanson Slovencem. Umrl je leta 1988.

V sebi je nosil več talentov, saj je bil uspešen na več področjih. Poznamo ga kot satirika, mladinskega pisatelja, igralca, režiserja, humorista, pesnika in šansonjerja. V njegov spomin še danes RTV Slovenija podeljuje Ježkove nagrade za izvirne dosežke na področju radijske in televizijske ustvarjalnosti.

 

Up Next

Related Posts