Fran Tominšek

Fran Tominšek, planinec in planinski organizator, se je rodil na današnji dan leta 1868 v Bočni pri Mozirju kmetu Mateju in Mariji.

Fran Tominšek. Foto: dlib.siOsnovno šolo je obiskoval v Gornjem Gradu, gimnazijo pa med leti 1881–88 v Celju, kjer je maturiral z odliko. Fran Tominšek je leta 1893 na Dunaju promoviral iz prava, nato pa je bil odvetnik v Ljubljani.

Planine je Tominšek vzljubil že kot otrok, leta 1888 se je z bratom Josipom prvič povzpel na nezavarovano in nezaznamovano Ojstrico. Leta 1901 je bil izvoljen v osrednji odbor SPD, v njem prevzel pravni referat, 1902 že namestnik načelnika Frana Orožna. Urejal je zemljiškoknjižne zadeve SPD pri gradnji slov. koč in poti v sodelovanju z Jakobom Aljažem in J. Abramom. V letih od 1908 do 1931 je bil predsednik Slovenskega planinskega društva. V boju proti vplivom nemško-avstrijskega planinskega društva v slovenskih gorah je trasiral nove poti, vodil graditev in obnavljanje planinskih postojank ter širil planinsko organizacijo. Trasiral je 1903 pot iz Vrat na Triglav (»Tominškova pot«).

Pred drugo svetovno vojno je bil soustanovitelj in nato predsednik zveze jugoslovanskih planinskih društev, leta 1925 pa je sodeloval pri ustanovitvi Asociacije slovanskih planinskih organizacij.

Up Next

Related Posts