Franc Jožef in kraljica Sisi v Postojnski jami

Ko so si v začetku 19. stoletja začele Postojnsko jamo ogledovati tudi kronane glave, je postala ta še znamenitejša in vse bolj obiskana. Prvi visoki gost je bil avstrijski cesar Franc Prvi leta 1816. Jama mu je tako ugajala, da si jo je čez dve leti spet ogledal.

Podpis Franca Jožefa in Elizabetre v spominski knjigi. Foto:noviceznotranjske.siPrava senzacija pa je bila, ko sta na današnji dan leta 1857 v Postojnsko jamo stopila cesar Franc Jožef Prvi in cesarica Elizabeta. Na obisk naj bi prišla že leto prej, o čemer priča vtisnjena letnica na naslovnici Zlate spominske knjige Postojnske jame, kamor se je kot prvi podpisal prav visok cesarski par. Za vse, ki so cesarja in cesarico želeli spremljati na poti po jami, ni bilo prostora, a je bilo srečnežev, ki so prejeli poimensko vabilo 2.539.

Marljivi organizatorji so popravili poti in jih posuli z drobnim belim peskom; navozili so ga za več tisoč voz. Gorelo je okoli 15.000 luči, v veliki dvorani se je razlival rdeč bengalični ogenj, v zrak so spuščali raznobarvne balone, gosta pa je obRazglednica Postojnske jame. Foto: arhiv.postojna.si vhodu pozdravljal velik osvetljen napis: “Dalje kot sončni žarki spremlja ljubezen ljudstva Franca Jožefa in Elizabeto!”

Na delu Postojnske jame imenovanem Belveder so cesarju in cesarici v čast postavili spominsko obeležje in grof Chorinsky ju je vprašal, ali smejo pred kratkim odkriti del Postojnske jame imenovati po njiju. Gosta sta mu pritrdila in na eni od sten se je zasvetil napis »Franc-Jožefova in Elizabetina jama«. Na tem mestu sta se cesar in cesarica podpisala v Zlato spominsko knjigo in v spomin prejela darilo – imenitnejše živalice, ki živijo v Postojnski jami.

Seveda ni manjkalo godb, petja, govorov in recitacij. Po ogledu jame – cesarica in dvorni dami so si njene lepote ogledovale iz nosilnic – je dal zadovoljni cesar vsem tistim, ki so sodelovali pri lepšanju jame in pripravi sprejema, razdeliti 120 zlatnikov, 20 tolarjev in 70 srebrnikov.

Postojnska jama. Foto: postojnska-jama.euPo slovesnosti se je vladarski par s spremstvom v kočijah odpeljal v Ljubljano, po kosilu v kolodvorski restavraciji pa so se s hlaponom odpravili proti Dunaju. Ker visoki obisk v Postojnski jami ni bil poceni, je uprava nemudoma povišala vstopnino: s 30 na 40 krajcarjev na osebo.

Drugič je cesar Franc Jožef obiskal Postojnsko jamo leta 1883, ob priliki praznovanj 600. obletnice priključitve Kranjske ostalim habsburškim deželam. Ob tem obisku pa je v Postojnski jami prvič zasvetila električna luč.

Up Next

Related Posts