Franc Žvanut

1. oktobra 1912 se je v Ljubljani rodil Franc Žvanut, prvi slovenski kirurg, ki se je popolnoma posvetil travmatologiji, prav tako je bil prvi na Slovenskem tudi njegov oddelek za poškodbe. 

Sin poštnega uradnika je končal ljubljansko klasično gimnazijo, medicino pa je študiral na ljubljanski ter zagrebški univerzi, kjer je študij tudi zaključil leta 1938. Naslednjega leta je dobil službo na kirurškem oddelku splošne bolnišnice v Ljubljani. Za nekaj časa se je posvetil vodenju nezgodnega oddelka v Vipavi, nato pa se je ponovno vrnil v Ljubljano, kjer je leta 1949 pričel z opravljanjem enake funkcije. Poleg tega je opravljal tudi službo asistenta na ljubljanski medicinski fakulteti, kjer je leta 1965 postal docent za kirurgijo. Njegova predavanja so lahko poslušali tudi študenti višje šole za medicinske sestre ter rentgenske tehnike ter slušatelji tečajev prve pomoči Rdečega križa. Predavateljska služba ga je popeljala tudi na radio ter televizijo, kjer se sodeloval pri različnih oddajah.

Zaradi svojih sposobnosti ter položaja je bil nekaj časa tudi član Sveta za zdravstvo pri Ljudski republiki Sloveniji ter zvezne komisije za travmatološko statistiko, predsednik kirurške sekcije Slovenskega zdravstvenega društva ter več kot deset let stalni sodni izvedenec. Iz svoje stroke se je izpopolnjeval v Birminghamu, Linzu, Gradcu ter na Dunaju, svoje izkušnje ter znanje pa je delil v znanstvenih ter poljudnih prispevkih. Bil je namreč prvi slovenski kirurg, ki se je popolnoma posvetil travmatologiji. Tako je odprl prvi slovenski specialni oddelek za poškodbe. leta 1950 pa je javnosti predstavil metodo operativnega zdravljenja spiralnih zlomov goleni z vijaki. Šest let kasneje pa je posodobil metode za zdravljenje hrbtenice ter cevastih kosti. Pomembno vlogo pa je odigral tudi pri urejanju ambulante za nezgodno kirurgijo na ljubljanski polikliniki, leta 1952 pa je prevzel nadzor nad reševalno postajo v Ljubljani.

Njegovo delo je prekinila smrt, star 53 let je namreč umrl 12. aprila 1966 v Hustonu.

Vir:

  • SBL (http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi917599/)
Up Next

Related Posts