France Prešeren – pesnik, pravnik, Slovenec

Dan kulture

Na današnji dan se spominjamo našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerena. Ta dan v letu je na splošno namenjen kulturi in dogodkom povezanih z njo. Obeležite ta dan z obiskom kake kulturne prireditve, preberite pesem ali pa si oglejte film. Za vas smo poiskali nekaj zanimivosti v zvezi z našim velikim pesnikom.

France Prešeren, doktor prava

Prešeren je deloval kot pravnik med leti 1828 in 1849. Takrat so za pridobitev naziva doktorja obstajale tri poti, in sicer ustni “rigorozni” izpit, disputacija in disertacija, največkrat pa so za pridobitev naslova tudi prepletali. Prešeren je obiskoval dunajsko pravno fakulteto od novembra 1822 do avgusta 1826, kjer je, razen pri treh predmetih, dosegal samo odlične ocene.  V letih 1827 in 1828 je uspešno opravil štiri rigorozne izpite, ki so bili pogoj za pristop h disputaciji. Prešeren je pri tem moral obraniti 60 tez, kar je uspešno opravil 26. marca 1828 ob peti uri, naslednji dan pa je bil promoviran za doktorja prava.

Za vas smo poiskali izpis in prevod Prešernovega zagovora za dosego pravniške doktorske časti.

Predmeti javne obrambe Franceta Prešerna za dosego pravniške doktorske časti

Predmeti javne obrambe Franceta Prešerna za dosego pravniške doktorske častiPredmeti javne obrambe Franceta Prešerna za dosego pravniške doktorske časti

Vir: dr. Anton Urbanc, Ali je France Prešeren za dosego doktorske časti res napisal disertacijo, Pravnik 1953, 14–23

Prešernov rodovnik

Na tej povezavi si lahko ogledate družinsko drevo Franceta Prešerna.

Zdravljica

Za konec pa si lahko ogledate oddajo Knjiga mene briga z naslovom: FRANCE PREŠEREN, DAMIJAN STEPANČIČ: ZDRAVLJICA

 

 

Up Next

Related Posts