Franklin Delano Roosevelt

12. aprila 1945 je umrl 32. ameriški predsednik, Franklin Delano Roosevelt.

Mladi Roosevelt med študijem prava.Po odraščanju v eni najbolj uglednih newyorških nizozemskih družin je diplomiral iz zgodovine na Harvardu. Že med študijem se je pričel udejstvovati v politiki. 1902 je spoznal svojo bodočo ženo Eleanor Livingston s katero se je poročil tri leta kasneje. Po diplomi je nadaljeval študij na pravni fakulteti, a študija ni dokončal, saj je vmes pridobil licenco in leta 1907 vstopil v odvetniško zbornico. Leto kasneje je postal dobro plačan pravnik za korporativno pravo na Wall Streetu.

26. predsednik ZDA Theodore Roosevelt je bil Franklinov daljni sorodnik. Na volitvah v senat leta 1910 ga demokrati prav zaradi tega dejstva porinejo v ospredje in dosežejo željeni učinek.

Franklin Delano Roosevelt in Eleanor Roosevelt.V času prve svetovne vojne in že pred tem je podpiral Woodrowa Wilsona. V tem obdobju je deloval v mornarici, kjer se je močno zavzemal za razvoj podmornic.

Po vojni je iskal nove izzive v politiki in leta 1920 mu je bilo ponujeno mesto podpredsednika ZDA. Na predsedniških volitvah je kandidiral z Jamesom H Coxom. Premagala sta ju Warren G Harding in Calvin Coolidge, zato se je vrnil v odvetništvo. Kmalu zatem je bil diagnosticiran za otroško paralizo. Bolezni se je sramoval in poskušal vseh vrst terapij in zdravljenj. Na vse načine se je izogibal javnemu prikazovanju svoje ohromljenosti.

Roosevelt na vozičku.Leta 1929 je kandidiral za guvernerja države New York. Svoj mandat je po tesni zmagi zaznamoval s socialnimi programi, saj je bilo to obdobje hude gospodarske krize. Svoj mandat je na naslednjih volitvah ohranil.

Roosevelt je leta 1933 postal 32. predsednik ZDA. Najbolj je znan po uvedbi nove ekonomske politike v času velike gospodarske krize, imenovane New Deal in po vodenju ZDA med drugo svetovno vojno.

Kot predsednik je odslužil 4 mandate in tako do danes ostaja edini ameriški predsednik, ki je vodil velesilo več kot dvakrat. Leta 1933 je na volitvah z veliko prednostjo, zaradi poudarjanja dejstva, da je bila republikanska stranka odgovorna za gospodarsko krizo, premagal Herberta Hooverja.

Kmalu po izvolitvi so nad njim izvedli neuspeli poskus atentata. Giuseppe Zangaraga je poskusil ustreliti in je pri tem smrtno ranil župana Chicaga Antona Čermaka.

Srečanje na Jalti.Njegov program New Deal se je odločno spopadel z veliko depresijo, ki se je začela po zlomu borze leta 1929. Na predsedniških volitvah leta 1936 je zmagal z veliko večino. V njegovem drugem mandatu (1936-1940) so se začele pojavljati slabosti njegovega programa New Deal, zaradi česar je dobil veliko nasprotnikov. Ko se je leta 1939 v Evropi začela druga svetovna vojna, je večina Američanov podpirala izolacionizem, sam pa je temu nasprotoval. Po padcu Francije leta 1940 so ZDA podprle Združeno kraljestvo v boju proti nacistični Nemčiji.

Na volitvah leta 1940 je bil izvoljen za tretji, leta 1944 pa še za četrti mandat. Zaradi slabega zdravja je umrl v enajstem tednu svojega četrtega mandata, slab mesec pred kapitulacijo Nemčije.

Up Next

Related Posts