Frida Kahlo

6. julija 1907 se je rodila Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, mehiška slikarka, ki je bila najbolj znana po svojih avtoportretih. Izhaja je iz naive, strokovnjaki pa jo uvrščajo med nadrealiste. Njeno ustvarjanje je zaznamovalo predvsem trpljenje, telesno in duševno – ki je bilo posledica bolezni ter prometne nesreče.

Umetnica se je po podatkih matične knjige rodila v Coyocoánu (Mexico City) 6. julija 1907, sama pa je kot datum rojstva navajala 7. julij. Njen oče je bil rojen v Nemčiji, pri devetnajstih letih pa je odpotoval v Mehiko, kjer je spoznal svojo drugo ženo – Fridino mati. V nesrečnem zakonu so se jima rodile štiri hčere, Frida je bila tretja med njimi. Otroštvo ji je zaznamovala mehiška revolucija, ki je izbruhnila leta 1910; ker si je slikarka želela, da bi jo povezovali z dogodki, je pogosto navajala omenjeno letnico za leto svojega rojstva. Poleg pritiskov, ki jih je doživljala zaradi političnega stanja v svoji okolici, je doživela težke preizkušnje tudi na osebnem področju. Pri šestih letih je zbolela za poliomielitisom, kar je povzročilo telesno deformacijo – desna noga je bila namreč tanjša od leve, kar je poskušala zakrivati z daljšimi krili. Obstajajo domneve, da je bolehala tudi za spino bifido, ki  povzroča napačen razvoj hrbtenjače ter nog. Kljub hibam se je vseeno ukvarjala s športom – predvsem boksom.

Ena izmed hujših izkušenj je bila najverjetneje prometna nesreča med avtobusom in tramvajem, ki se je zgodila leta 1952. Frida Kahlo je utrpela hude telesne poškodbe, med drugim zlom hrbtenice, zdrobljeno ključnico, zlomljena rebra in medenico, enajst zlomov desnega bedra in goleni, zdrobljeno in izpahnjeno desno nogo in izpah rame. Železna ograja pa ji je prebodla trebuh in maternico. Po nesreči si je opomogla, a so jo skozi celotno življenje spremljale hude bolečine, zaradi katerih je bila nekajkrat tudi hospitalizirana. Ena od posledic pa je bila tudi njena neplodnost, trikrat se je namreč njena nosečnost končala s splavom. Zaradi nesreče je spremenila tudi smer študija, medicino je opustila ter se posvetila slikarstvu.

Kot mlada umetnica je bila Kahlo v stiku z mehiškim slikarjem, Diegom Rivero, ki ga je občudovala ter upoštevala njegove nasvete glede umetniškega ustvarjanja. Kljub nasprotovanju matere se je z njim leta 1929 tudi poročila, njuno razmerje pa je bilo burno – zaradi temperamentnosti ter izvenzakonskih razmerij. Frida Kahlo je bila biseksualna; med njenimi bolj znanimi ljubimci sta bila tako Isamu Noguchi in Josephine Baker. Tako Kahlo kot Rivera sta bila glede določenih razmerij ljubosumna. Rivera ni toleriral njenih odnosov z moškimi, Kahlo pa mu je očitala predvsem razmerje z njeno sestro Cristino. Zaradi nesoglasij sta se leta 1939 ločila, naslednje leto pa sta se odločila za ponovno poroko, ki pa v njun drugi zakon ni prinesla mirnega sožitja. 

Oba sta se javno politično opredelila; bila sta podpornika trockizma, Lev Trocki je nekaj časa z Rivero tudi živel, dokler si ni z ženo uredil lastnega dom v Coyocoánu. Njihovi pogledi so se kasneje razšli, Rivera in Kahlo sta namreč leta 1939 postala odkrita podpornika Stalinove politike. Zadnja leta svojega življenja se je Frida Kahlo spopadala z zdravstvenimi težavami, zaradi gangrene so ji morali amputirati desno nogo, bolehala pa je tudi za bronhitisom. Vzrok njene smrti, 13. julija 1954, naj bi bila pljučna embolija, pojavile pa so se domneve, da naj bi umrla zaradi prevelikega odmerka zdravil – kar ni bilo nikoli pojasnjeno, saj obdukcija nikoli ni bila izvedena.

Viri: 

  • wikipedia
  • youtube
Up Next

Related Posts