Gasilci reševali rimski ulov kranjskega ribiča

V četrtek, 22. novembra 2018, so imeli kranjski poklicni gasilci prav posebno nalogo, dvigniti skoraj dva tisoč let star rimski nagrobnik iz reke Save. Med ribolovom ga je opazil ribič Jure Meden in o najdbi takoj obvestil kranjsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer so takoj sprožili ustrezne postopke. Na območju Kranja so v letu kulturne dediščine “dočakali” prvi rimski napisni kamen, ki bo v prihodnje pomemben kamenček v mozaiku odkrivanja bogate in pestre zgodovine Kranja.

Ribič Jure Meden je na nenavadno odkritje naletel med ribolovom pod savskim mostom v Kranju.

Ribič Meden je tako namesto ribe ujel nagrobnik in se tudi malo pošalil: “Tako je, po mojem največja riba v življenju, tam kakšnih 200 kg (smeh). V bistvu je tukaj dol znano mesto za ribolov, šel sem tja in nenadoma če si ribič, poznaš svojo reko in opaziš, da je kaj drugače – opazim, da so zapisane latinske črke in pa to pisavo. Malo sem bil presenečen.” Rimski nagrobnik, ki datira v 1. ali 2. stoletje, je postavil oče svoji umrli hčerki Areliji. Tekom raziskovanja bodo strokovnjaki skušali ugotoviti čim več podrobnosti, tudi lokacijo nagrobnika, saj ga je najverjetneje skozi zgodovino nosila reka Sava, ni pa nujno. Po prvih ocenah sodeč je zelo dobro ohranjen, napis je tudi po dolgih stoletjih še vedno zelo dobro viden in razkriva usodo 12-letne deklice.

Judita Lux, arheologinja konservatorka na kranjskem zavodu za varstvo kulturne dediščine je bila zadovoljna, da so ljudje osveščeni o pomenu varovanja kulturne dediščine: »Zgodba je izjemno pozitivna od začetka do konca, od najdbe do današnje akcije. Veseli me, da še obstajajo najditelji, ki imajo čut za skupno dobro, za našo skupno kulturno dediščino. Vprašanje je, kaj bi se ob naslednji veliki vodi zgodilo s kamnom. Bi ga odneslo in mogoče naplavilo kje nižje po reki, ali pa bi bil za vedno izgubljen. Vesela sem tudi pomoči gasilcev, saj z opremo, ki jo imamo na Zavodu, kljub naši hitri reakciji kamna zagotovo ne bi zmogli dvigniti tako hitro in varno.«

Nagrobni kamen so odpeljali v Restavratorski center ZVKD v Ljubljano, kjer bodo na oddelku za kamen natančno pregledali njegovo stanje, prepoznali vrsto kamna, ga na podlagi dognanj poskušali umestiti v čas in prostor in ob tem tudi poskrbeli za konservatorsko-restavratorske postopke, če bodo ti potrebni. Po zaključenih postopkih bo zanj pristojen krajevni muzej, torej Gorenjski muzej iz Kranja.

Gospa Anja Ragolič bo dragocen ulov, rimskodobni nagrobnik, predstavila na 8. Valičevem muzejskem dnevu v ponedeljek, 3. decembra 2018, v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše v Kranju.

Viri in literatura:

Up Next

Related Posts