Gianfranco Ferré

17. junija 2007 je umrl italijanski modni oblikovalec Gianfranco Ferré, znan tudi pod vzdevkom arhitekt mode, ki ga je dobil zaradi svojega odnosa do oblikovanja ter tudi izobrazbe, diplomiral je namreč iz arhitekture.

Gianfranco Ferré se je rodil 15. avgusta 1944 v Legnanu. Po opravljeni srednji šoli se je vpisal na študij arhitekture, ki ga je uspešno zaključil leta 1969 na Politehnični univerzi v Milanu. Po končanem študiju je dve leti oblikoval modne dodatke, plašče pa od leta 1972 do leta 1974. Tega leta je ustanovil tudi lastno podjetje – Baila. Prvo žensko kolekcijo pa je javnosti predstavil leta 1978, moška kolekcija ji je sledila leta 1982, kolekcija visoke mode ji je sledila štiri leta kasneje v Rimu.

Po preboju je leta 1989 dobil zaposlitev kot stilski direktor v podjetju Christiana Diorja v Parizu. Tu je ostal do leta 1997, ko je svoje delo zaključil s pomladno kolekcijo. Nato se je ponovno posvetil lastni znamki, ki je za razliko od Diorja bolj sproščena, prepoznavni izdelek pa so sofisticirane bele srajce oz. bluze. Ferré je bil izredno kritičen do modnih zamisli, skrb za lastno znamko ter francosko visoko modo pa mu je narekovala naporen življenjski slog, tako je za pot med Parizom in Milanom uporabljal zasebno letalo, ustalil pa se je ob jezeru Maggiore. Leta 2007 je umrl zaradi hudih možganskih krvavitev.

 

Up Next

Related Posts