Gina Lollobrigida

4. julija 1927 se je v Subiacu v bližini Rima rodila Luigia oziroma Gina Lollobrigida, igralka, ki se je postavila ob bok rojakinji Sofiji Loren in je v 50. ter 60. letih veljala za seks simbol. Ob ugašanju filmske slave se je pričela ukvarjati tudi s fotografijo, novinarstvom ter kiparstvom, zadnjič pa je pred kamere stopila leta 1997. 

Igralstvo ter moda so jo privlačili že v najstniških letih, ko se je udeleževala lepotnih tekmovanj ter igrala stranske vloge v filmih. Preboj ji je uspel leta 1947, ko je na izboru za miss Italije postala druga spremljevalka. Posledično jo je spoznala celotna država, na voljo pa so ji bile vedno bolj pomembne vloge. Filmski producent Howard Hughes jo je poskušal prepričati v selitev v Hollywood, a ga je Gina zavrnila. Želela je snemati v Evropi, to pa ni pomenilo, da se ne bi pojavljala v ameriških filmih, če so jih snemali na stari celini. Tako je lahko snemala z zvezdniki, kot so bili  Humphrey Bogart, Tony Curtis, Sean Connery, Errol Flynn, Burt Lancaster, Frank Sinatra, Yves Montand, Marcello Mastroianni, Yul Brynner, Tyrone Power, Rock Hudson itd. Poleg ameriških so ji vloge namenili tudi italijanski ter francoski režiserji, tako je sodelovala pri več kot 60 filmih ter televizijskih serijah. Za svoje igralsko udejstvovanje pa je bila nagrajena s številnimi nagradami (David di Donatello, Nastro d’Argento, bambi, zlati globus). Ko je njena igralska slava počasi pričela usihati, se je v 70. letih posvetila kiparstvu ter fotografiji, na novinarskem področju pa ji je leta 1973 uspelo opraviti intervju s Fidelom Castrom.

Bolj kot s filmi je bila Gina Lollobrigida povezana s Slovenijo preko svojega moža, Milka Škofica. Z zdravnikom, ki se je zaradi nje odločil zamenjati službo – postal je namreč njen menedžer – se je poročila leta 1949. Osem let kasneje se jima je rodil sin, Milko Škofic mlajši oziroma Andrea Milko, ki se je prav tako kot mati odločil za filmski poklic.

Njun zakon je leta 1971 razpadel, izvedelo se je, da je imela Gina razmerje z drugim moškim. Šlo je za znanega srčnega kirurga iz Južne Afrike – Christiaana Barnarda, ki je leta 1967 prvi uspešno presadil srce. Z njim se ni poročila nikoli, prav tako se to ni zgodilo s kasnejšimi partnerji. Leta 2006 je pri 79 letih sicer napovedala poroko, vendar s 45-letnim španskim poslovnežem Javierjem Rigaujem y Rafolsom nikoli nista stopila pred oltar. Nesoglasja so pripeljala tako daleč, da sta se leta 2013 znašla na sodišču. Gina je Javierju očitala, da se je leta 2010 poročil z njeno dvojnico, da bi prišel do njenega premoženja. Kljub dobrodelni dejavnosti njeno premoženje namreč znaša okoli 35 milijonov evrov, v lasti pa ima tudi nepremičnine na Siciliji, v Rimu ter Monte Carlu.

Vir: 

  • siol.net
Up Next

Related Posts