Gorenjski muzej in mednarodni dan muzejev

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

Mednarodni muzejski dan MMD 2019 se letos posveča temi Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije« (Museums as Cultural Hubs: The future of tradition). V obrazložitvi letošnje teme je ICOM zapisal, da se vloga muzejev v družbi spreminja. Muzeji se v svojih prizadevanjih, da bi postali bolj interaktivni, usmerjajo k občinstvu in v skupnost, postali so prilagodljivi in mobilni. Postali so kulturna središča, ki delujejo kot platforme, kjer se ustvarjalnost združuje z znanjem in kjer lahko obiskovalci soustvarjajo, komunicirajo in delijo svoja mnenja. Prakse dela v muzejih so se spremenile z namenom, da bi se približali skupnostim in ljudem.

Gorenjski muzej vas vabi, da v soboto, 18. maja 2019, med 10. in 18. uro obiščete Gorenjski muzej in si brezplačno ogledate stalne in občasne razstave v muzejskih hišah (Grad Khislstein, Prešernova hiša, Mestna hiša) in arheološki spomenik-kostnico.

Posebna dogodka

– javno vodstvo po občasni razstavi Grad Khislstein in zgodbe rodbine Khisl; vodi dr. Veronika Pflaum

– muzejska delavnica Viteške igre z lokostrelstvom (v primeru slabega vremena bo muzejska delavnica peka prest)

Matej Sternen_Tiskar Mandelc in Jurij Dalmatin izročata mecenu Janezu Khislu odtis prve slovenske knjige

Up Next

Related Posts