Grad Khislstein in zgodbe rodbine Khisl

Gorenjski muzej se pospešeno pripravlja na odprtje letošnje osrednje razstave o gradu Khislstein in družini Khisl. V Kranju bodo tako obeležili 440-letnico poimenovanja gradu Khislstein.

Še vedno marsikdo ne ve, da v starem mestnem jedru Kranja, v starem mestnem jedru, stoji grad. Janez Vajkard Valvasor je v 17. stoletju zapisal, da kranjski grad stoji »nad Savo na najlepšem in najljubkejšem kraju mesta; prav lepo zre od zgoraj navzdol v Savo in uživa torej imeniten razgled«. Zgodovina kranjskega gradu je starejša od Valvasorjevih zapisov. V Kranju je grad stal že pred 12. stoletjem, saj si je tu ustvaril svoj sedež deželni grof za Kranjsko. Koroški vojvoda Ulrik III. Spanheimski je leta 1256 podelil Ortenburžanom zemljišče za utrdbo v Kranju. Utrdba je v 15. stoletju prešla v last Celjanov nato pa Habsburžanov. Leta 1578 je star plemiški dvorec ob mestnem obzidju v Kranju kupil Janez Khisl s Fužin pri Ljubljani.

Družina Khisl je verjetno prišla na Kranjsko z Bavarske konec 15. ali v začetku 16. stoletja, in sicer po posredovanju plemiške družine Auersperg

(Turjaški). Vid Khisl (?–1547), ki velja za začetnika kranjske veje rodbine Khisl, je bil večkratni ljubljanski sodnik in župan. Eden vidnejših predstavnikov družine Khisl je bil Vidov sin Janez (ok. 1530–ok. 1593). Nadgradil je očetove posle (mdr. je pridobil izključno pravico do steklarn na Kranjskem), razširil družinske posesti izven Ljubljane in povečal družbeni status družine. Janez Khisl je kranjski dvorec prezidal v grad, ki je leta 1578 z vladarjevim dovoljenjem dobil ime Khislstein.

Več o družini Khisl, gradu Khislstein in zgodovinski okvir časa, v katerem je družina Khisl živela boste izvedeli v petek, 9. novembra 2018, ob 18. uri na gradu Khislstein. Toplo povabljeni, da se udeležite odprtja razstave Grad Khislstein in zgodbe rodbine Khisl, ki jo pripravljajo strokovni delavci Gorenjskega muzeja.

Fotografija osebe Gorenjski muzej.

Bakrorez, ki ga je leta 1649 v Topografiji avstrijskih provinc objavil eden vodilnih založnikov, topografov in bakrorezcev svojega časa Matthäus Merian (1593–1650), je najstarejša znana upodobitev Kranja. Na njej se dobro vidi grad Khislstein.

Snemalna ekipa RTV Slovenija je o razstavi pripravila krajši prispevek. Vabljeni k ogledu in obisku Gorenjskega muzeja.

Viri in literatura:

Up Next

Related Posts