Gradimo novi svet (2011)

Gradimo novi svet

Dokumentarni film razgalja enega največjih tabujev naše zgodovine ‒ Goli otok. Zgodovinarji in nekdanji kaznjenci bodo spregovorili, kako in zakaj je v burnih letih Jugoslavije ‒ od jaltskega dogovora velikih sil o povojni razdelitvi Evrope do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja ‒ nastalo in obstalo koncentracijsko taborišče na jadranskem otoku. Prvič bo v televizijskem intervjuju spomine opisal Jovo Kapičić, nekdanji oficir Udbe in ustanovitelj Golega otoka. »Gradimo novi svet« je zgodba o boju za politični obstoj naroda, stanju strahu in uničenju človeškega dostojanstva, a ne za vedno.

Režiser: Marko Kobe

Scenarij: Marko Kobe, Simon Hernaus

Goli otok je služil kot taborišče že v času prve svetovne vojne, ko je Avstro-Ogrska iz vzhodnih bojišč tja pošiljala ruske ujetnike. Po drugi svetovni vojni so ga jugoslovanske oblasti pričele uporabljati za prevzgojo političnih zapornikov. Ko je leta 1948 prišlo do informbirojevskega spora med Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo so pričeli tja pošiljati domnevne privržence Stalina. V več let trajajoči akciji iskanja državnih sovražnikov so aretirali več kot 55.000 ljudi in jih na otok poslali skoraj 12.000. Življenjske razmere tam so bile zelo težke, saj so bili zaporniki ves čas bivanja podhranjeni, dehidrirani ter izpostavljeni visokim temperaturam. Poleg bolezni in raznim oblikam nasilja so bili tudi izpostavljeni psihičnim obremenitvam s ciljem preobrazbe identitete in politično prevzgojo.

Po ogledu dokumentarca pa lahko prisluhnete pogovoru z Augustom Korošcem, ki je svojo izkušnjo z Golim otokom delil v oddaji Pričevalci.

Up Next

Related Posts