Gustav Stresemann

3. oktobra 1929 je v Berlinu umrl nemški politik, državnik in dobitnik nobelova nagrade za mir, Gustav Stressemann.

Gustav StresemannGustav Stresemann je bil rojen 10. maja 1878 na Köpenicker Straße v Berlinu. Njegov oče je bil distibuter in polnilec piva, vodil je tudi manjšo gostišče, nameščeno v družinskem domovanju, kjer je ponujal sobe v najem za dodatni zaslužek. Družina je bila revnejši del srednjega sloja, a v svoji soseski so bili sorazmerno premožni in so lahko mlademu Gustavu omogočili kvalitetno izobrazbo.

Stresemann je bil odličen študent, ki je še posebej izstopal pri nemškem književnosti in poeziji. V eseju po končanem šolanju je priznal, da bi se z veseljem ukvarjal s poučevanjem.

Stressemann nagovarja Društvo narodov v Ženevi.Leta 1907 je bil izvoljen v Reichstag. Ker je podpiral socialne programe je v lastni stranki kmalu izgubil mesto v izvršnem odboru. Na naslednjih volitvah je tudi izgubil poslansko mesto. Vrnil se je nazaj v posel in ustanovil Nemško-Ameriško gospodarsko zvezo. Leta 1914 je bil ponovno izvoljen kot poslanec. Zaradi slabega zdravja je bil oproščen vojske.

Njegov najbolj opazen dosežek je bila pomiritev med Nemčijo in Francijo, zaradi česar je leta 1926 skupaj z Aristidom Briandom dobil Nobelovo nagrado za mir.

Med obdobjem politične nestabilnosti in krhkih nestabilnih vlad je bil na splošno sprejet kot najbolj vpliven član vladnega kabineta za časa obstoja ustavne ureditve Weimarske republike. Leta 1923 je Stresemann postal tako kancler nemške vlade kot tudi njen zunanji minister. Istega leta je v Berlinu tudi pristopil h prostozidarski loži Frederika Velikega.

Stressemannov pogreb v Berlinu.V razvoju političnih stališč je zavzemal izredno državniško držo, neodvisno od politične orientacije, ki je bila na voljo v nemškem prostoru. Četudi bolj levičar v nemški državi, je med vojno vidno podpiral nemške ekspanzionistične želje in monarha.

Ko je izgubil kanclerski položaj je nasledniku Wilhelmu Marxu služil kot zunanji minister. V nemirni Weimarski republiki je sodeloval v tako levosredinskih kot desnosredinskih vladah. Gustav Stresemann je umrl zaradi kapi 3. oktobra 1929 star 51 let.

Up Next

Related Posts