Inženirji starega Egipta

Stari Egipt je bila civilizacija v severovzhodni Afriki, skoncentrirana ob spodnjem toku reke Nil tam, kjer je danes moderna država Egipt. To je ena od šestih civilizacij, ki so se pojavile neodvisno po celem svetu.

Egipčanska civilizacija se je združila okoli 3150 pr. n. št. (v skladu s konvencionalno egiptovsko kronologijo), s političnim poenotenjem Zgornjega in Spodnjega Egipta s faraonom Menesom. Zgodovina starega Egipta je potekala v seriji stabilnih kraljestev, ločenih z obdobji relativne nestabilnosti, znanimi kot vmesna obdobja: Staro Kraljestvo zgodnje bronaste dobe, Srednje Kraljestvo srednje bronaste dobe in Novo Kraljestvo pozne bronaste dobe.

Stari Egipt je dosegel vrhunec svoje moči v času Novega Kraljestva, v obdobju Ramzesov, v katerem je tekmoval s Hetiti, Asirci in Mitanni, potem pa je začela moč počasi upadati. V Egipt so vdrle ali ga osvojile različne tuje sile, Kanaanci / Hiksi, Libijci, Nubijci, Asirci, Babilonci, Ahemenidski Perzijci in Makedonci v tretjem vmesnem in poznem obdobju. Pri odpravljanju posledic smrti Aleksandra Velikega, se je eden od njegovih generalov, Ptolemej I. Soter, uveljavil kot novi vladar Egipta. Ta grška dinastija Ptolomejcev je vladala Egiptu do 30 pred našim štetjem, ko je pod Kleopatra VII. Egipt postal rimska provinca.

Uspeh starodavne egiptovske civilizacije je deloma zasluga njegove sposobnosti prilagajanja na pogoje v dolini reke Nil glede kmetijstva. Predvidljive poplave in nadzorovano namakanje v rodovitni dolini so pripomogle k proizvodnji presežnih kultur, s tem pa večjo gostoto prebivalstva, družbeni razvoj in kulturo. Z resursi za rezervo, je uprava sponzorirala mineralno izkoriščanje doline in okoliške puščavske regije, zgodnji razvoj neodvisnega sistema pisave, organizacijo kolektivne gradnje in kmetijske projekte, trgovino z okoliškimi regijami in vojsko namenjeno za vojskovanje s tujimi sovražniki in uveljavljaje egiptovske prevlade. Motiviranje in organizacija teh dejavnosti je vodila birokracija elite pismoukov, verskih voditeljev in upraviteljev pod nadzorom faraona, kar je zagotovljalo sodelovanje in enotnost egiptovskega ljudstva v okviru izdelanega sistema verskih prepričanj.

Številni dosežki starih Egipčanov vključujejo klesanje, geodetske in gradbene tehnike, ki so podpirale gradnjo monumentalnih piramid, templjev in obeliskov; sistem matematike, praktičen in učinkovit sistem medicine, namakalni sistemi in tehnike kmetijske proizvodnje, prve znane ladje, egiptovska keramika in tehnologija izdelave steklo, nove oblike literature in prva znana mirovna pogodba podpisana s Hetiti. Stari Egipt je zapustil trajno zapuščino. Njegova umetnost in arhitektura sta pogosto kopirana in njegove artefakte so odnesli po vsem svetu. Njegove monumentalne ruševine so navdihovale domišljijo potnikov in pisateljev cela stoletja. Novo odkrito spoštovanje starega in izkopavanja v zgodnjem modernem obdobju, ki jih vodijo Evropejci in Egipčani, so privedla do znanstvenega preiskovanja egiptovske civilizacije in večjega razumevanja njihove kulturne dediščine.

Up Next

Related Posts