Ita Rina

7. julija 1907 se je v Divači rodila Ida Kravanja oziroma Ita Rina, ena redkih slovenskih igralk, ki se jim je uspelo uveljaviti v tujini.

Ida je svoje zgodnjo otroštvo preživela v Divači, kjer je oče delal na železnici. Leto po rojstvu se je v družini rodila še druga hči, ki so jo poimenovali Danica. Ob izbruhu prve svetovne vojne leta 1914 se je družina Kravanja preselila v Ljubljano. Najprej so stanovali v Šiški, leta 1919 pa so se preselili v Rožno dolino. Za igro se je Ida navdušila, ko ji je oče za osmi rojstni dan podaril knjigo Otroško gledališče. Bolj kot šolsko delo, jo je zanimalo obiskovanje kina ter gledališča, sanjarila je namreč, da bo postala gledališka igralka in plesalka. Ko ji je leta 1926 umrl oče, se je morala privaditi na skromnejše življenje. Mati je pričela oddajati sobe študentom, Ida pa se je zaposlila v banki. 

Konec oktobra leta 1926 je v Slovenskem narodu izšel razpis za lepotno tekmovanje, ki ga je prirejala ameriška distribucijska družba Fanamet. Zmagovalka naj bi dobila bogato nagrado in filmski angažma v Ameriki. Ido so prijavile njene prijateljice, v izboru pa se ji je uspelo uvrstiti med sedem najlepših kandidatk, kar je povzročilo usoden preobrat v njenem življenju. Eden od lastnikov kinematografa Balkan Palace v Zagrebu je njene fotografije posredoval filmskemu producentu Petru Ostermayrju v Berlin, od koder je prišla ponudba za poskusno snemanje, ki jo je Idina mati jezno zavrnila. Ida tega ni mogla sprejeti in je pobegnila v Berlin. Tam je doživela velik vzpon med filmske zvezde, kakršnega ni presegla še nobena slovenska filmska igralka. Vse do leta 1931 je Ita Rina igrala celo paleto različnih vlog, omenjenega leta pa je prekinila z igralsko kariero in se odločila, da se bo posvetila družinskemu življenju.

Prestopila v pravoslavno vero in dobila še tretje ime – Tamara. 19. aprila 1931 se je v cerkvi v Beogradu poročila z inženirjem Miodragom Đorđevićem, ki je v tistem času študiral elektrotehniko v Berlinu. Njena nenadna odločitev za poroko je široko odmevala po Evropi. Kot pripoveduje hčerka Tijana, je imela Ita Rina moža zelo rada. Pripoveduje tudi o vojnih časih, v katerih, pravi, se je mati resnično izkazala.

»Postala je glavna preskrbovalka družine, prinašala je živila, nosila vreče moke kar okoli vratu, kupovala, barantala, se zadolževala in celo kaj pretihotapila preko mej, s čimer je zelo veliko tvegala. Sčasoma je prodala tudi ves svoj nakit in druge vredne stvari.«

Ko se je vojna končala, si je Ita Rina ponovno želela na filmska platna. Kmalu po svojem zadnjem filmskem nastopu pa se je upokojila. Ker je vse življenje bolehala za astmo, se je odločila, da preživi svoje zadnje dni ob črnogorskem primorju. Zadnja leta življenja je negovala moža, ki je bolehal za sklerozo. Umrla je v Budvi med napadom astme 10. maja 1979, pokopali pa so jo v Beogradu.

Vir: 

  • Primorci.si
  • Youtube

 

Up Next

Related Posts