Ivana Kobilica

Ivana Kobilca je najpomembneješa slovenska slikarka. Umrla je na današnji dan leta 1926, najbolj znana pa je po slikah Kofetarica, Citrarica, Likarice, Poletje in Holandsko dekle. Po socialnem izvoru, načinu življenja, umetnostnih idealih in delu je bila izrazito meščanska umetnica.

Kofetarica. Foto: WikimediaKobilca se je rodila 20. decembra leta 1861 v Ljubljani. Bila je prava meščanka, a je redno obiskovala Podbrezje, kjer so med počitnicami nastajale njene najboljše slike, med drugim Poletje in portreti nekaj krajanov, v Taborski cerkvi pa visi tudi njena slika Device Marije. Ivana Kobilca se je risanja učila pri Idi Künl v Ljubljani, v letih 1879-1880 pa je v galeriji dunajske akademije kopirala slike starih mojstrov. Vrhunec ustvarjanja slikarke, ki se je po zaslugi pisateljice Mimi Malenšek uvrstila tudi na bankovec za 5.000 tolarjev, zaznamujejo 80. leta 19. stoletja, v katerih se je v slikarstvu izobraževala v Münchnu.

Kobilca je živela tudi v več drugih evropskih mestih od Dunaja in Sarajeva do Pariza, Fotografija Ivane Kobilica.kamor se je selila zaradi izpopolnjevanja ali naročil. Leta 1903 je za prenovljeno dvorano magistrata v Ljubljani dokončala alegorično kompozicijo Slovenija se klanja Ljubljani, ki jo je Rihard Jakopič precej negativno ocenil. V letih 1906-1914 je živela v Berlinu, nato pa v Ljubljani.

Pripadala je generaciji slovenskih realistov, ki so najpomembnejša dela ustvarili v osemdesetih letih 19. stoletja. Kobiličin najdragocenejši prispevek slovenski umetnosti je nastal, ko je živela v tujini (npr. Portret sestre Fani, Otroci v travi, Pariška branjevka, avtoportreti, …). Prevladovali so portreti, upodobitve kmečkega in meščanskega življenja ter tihožitja. Koraka, ki vodi od tod v impresionizem, Ivana Kobilca ni storila.

Poletje. Foto: WikimediaSamostojno je 1889. leta razstavljala v Ljubljani in 1890. leta v Zagrebu, retrospektivni razstavi pa so ji priredili leta 1928 in 1979 v Narodni galeriji v Ljubljani.

V nasprotju s številnimi umetniki priznanja ni dočakala šele po smrti, ampak je bila zelo cenjena še za časa svojega življenja, ki ga je v ateljejih končala z ustvarjanjem tihožitij, ki pa v njenem opusu ne predstavljajo kakšnega posebnega presežka.

 

Vir: Wikimedia in RTV Slovenija

Up Next

Related Posts