Ivana Orleanska

30. maja 1431 je umrla Ivana Orleanska, znana tudi kot Devica Orleanska, francoska narodna junakinja in svetnica Rimskokatoliške cerkve. 

Edina znana upodobitev Ivane Orleanska za časa njenega življenja, leta 1429. Avtor risbe je Clément de Fauquembergue.Ivana Orleanska je živela v prvi polovici 15. stoletja, v obdobju stoletne vojne med Anglijo in Francijo. Rodila se je leta 1412 in v času njenega otroštva se je po krivdi nespretnih francoskih vladarjev bojna sreča obrnila v prid Angležev. Ivana je bila pobožno, dobro vzgojeno, skromno, preprosto in sramežljivo dekle.

Ko je bila stara 12 let, je prvič slišala glasove, za katere je trdila, da so glasovi nadangela Mihaela, svete Katarine in Margarete. Glasovi so jo spodbujali, naj ohranja čistost. Med drugim so ji svetniki napovedovali, da bo Francijo rešila angleške okupacije.

Pri šestnajstih letih je prosila sorodnika Duranda Lassoisa, da je odvede v bližnje mesto, kjer je zaprosila konjeniškega častnika Roberta de Baudricourta za dovoljenje, da se pridruži francoski kraljevi vojski. S podporo častnika ji je bilo omogočena pot do dvora, kjer je naredila dober vtis in bila postavljena na čelo vojske.

Ivana Orleanska, okrog 1485, Centre Historique des Archives Nationales, Pariz, AE II 2490Kasneje se je Ivana na belem konju in v viteški bojni opravi podala v boj za osvoboditev domovine. Vojake je spodbujala h krščanskemu življenju, sama pa je kazala tako moralno moč, da so jo vsi spoštovali in ubogali. Kmalu je pregnala Angleže iz Orleansa ter osvobodila vso srednjo in vzhodno Francijo.

V vsakem vojaškem pohodu, ki ga je vodila, je v eni roki držala svetlo bandero s kraljevim emblemom, v drugi pa simbolni meč, na katerem je pisalo Jezus in Marija.

17. julija 1429 je spremljala kralja v Reims na kronanje in s tem izpolnila svojo nalogo. Ime zmagovalke pri Orleansu je spodbudilo na tisoče novih bojevnikov za popolno osvoboditev domovine. Kralj Henrik VII. je nato pod vplivom reimskega nadškofa podpisal sramotno premirje z Angleži, ko je ljudstvo hotelo nadaljevati osvobajanje Pariza.

Hermann Stilke (1843)Spomladi leta 1430 se je vrnila na bojišče. Dosegla je še nekaj uspehov vendar so jo Angleži zajeli pri mestu Compiegne. Začelo se je zadnje leto njenega življenja. Postavili so jo pred sodišče, ki ga je vodil škof Peter Cauchon. Zaradi pregona osvobodilne vojske h Angležem se je hotel nad Ivano maščevati.

Med drugim so jo obsodili tudi zaradi krivoverstva in čarovništva, dokler ni bila 29. maja 1431 razglašena za nepoboljšljivo grešnico in obsojena na smrt na grmadi. Obsodbo so izvršili 30. maja 1431 v Rouenu. Stara je bila 19 let.

Uradno so jo razglasili za blaženo leta 1909, 16. maja 1920 pa jo je v priznanje njene nedolžnosti Benedikt XV. dokončno proglasil za svetnico. Druga nedelja v maju je francoski narodni praznik v čast Ivani Orleanski.

Up Next

Related Posts