James Dean

30. septembra 1955 je pri Cholamu v Kaliforniji prišlo do silovitega trčenja forda ter športnega porscheja. V nesreči je skladno s svojim življenjskim motom življenje izgubil 24-letni upornik, igralec – James Dean.

Byron je bilo srednje ime 8. februarja 1931 rojene kultne hollywoodske ikone, ki aludira tudi na njegov življenjski slog:

“Sanjaj, kot da boš živel večno. Živi, kot da boš umrl danes.”

Že na začetku svojega življenja se je veliko selil, kar je bilo v skladu z njegovim nemirnim značajem. Najprej se je družina iz Indiane preselila v Santa Monico v Kaliforniji, kjer je obiskoval javno šolo. Z izgubo najbližjih pa se je soočil pri devetih letih, ko mu je umrla mama. Neprijetna izkušnja je povzročila novo selitev, in sicer vrnitev v Indiano k stricu in teti. Tako je tu obiskoval srednjo šolo, v okviru katere so ga navduševali predvsem košarka, forenzika ter dramska igra. Ko je leta 1949 opravil maturo, se je vrnil k očetu in njegovi novi partnerki. V Santa Monici je  vpisal študij prava, ki pa ga je kasneje kljub očetovemu nasprotovanju zamenjal za igro na univerzi UCLA. Med 350 študenti je bil izbran za vlogo Macbetha, profesionalno igralsko kariero pa je začel z oglasom za Pepsi Colo. Njegovi igralski začetki so vsebovali manj igralskih dejavnosti ter več opravljanja priložnostnih del. Nekatera so bila precej nevarna, bil je namreč testni preizkuševalec kaskaderskih akrobacij. Šele v zgodnjih petdesetih so se ponudbe izboljšale, dobil je namreč več vlog v TV-serijah.

Med zvezde pa so ga izstrelili predvsem filmi, tako je leta 1954 v New York igral v filmu Vzhodno od raja. Odlično pa je svoje delo opravil tudi v Uporniku brez razloga ter Velikanu, ki vsebuje zadnji Deanov prizor na velikih platnih. Ta nosi nekoliko preroški naslov – Zadnja večerja – zanj pa je igralec dobil posthumno nominacijo, saj premiere filma ni dočakal. Zanj je bila usodna vožnja do Salinasa. Precej ironičen je podatek, da so ga približno dve uri pred usodno nesrečo zaradi prehitre vožnje ustavili policisti. Ta pa ni bila kriva za nesrečo, saj so kasnejše rekonstrukcije nesreče pokazale, da je Dean vozil s hitrostjo prilagojeno omejitvam. Proti povzročitelju nesreče pa policija nikoli ni vložila obtožnice.

Vir:

  • RTV (https://www.rtvslo.si/zabava/zvezdniski-portret/james-dean-bi-imel-80-let/181040)

 

 

Up Next

Related Posts