Janis Joplin

4. oktobra 1970 je v Los Angelesu umrla ameriška pevka Janis Joplin. 

Janis leta 1960Rodila se je leta 1943 v malomeščanskem okolju manjšega teksaškega mesta, ki jo je utesnjevalo. Kot je pozneje priznala, je bila kot najstnica zakompleksana zaradi svoje pretirane telesne teže, zaradi katere so se drugi pogosto norčevali iz nje.

Hotela je spreminjati stvari in v konservativnem Teksasu je okoli leta 1960 sodelovala v boju črncev za pravice.

Predvsem pa se je zavzemala za življenje, ki bi ga usmerjale umetnost, literatura in glasba.

S 17 leti se je odpravila od doma in se naselila v Houstonu, kjer je začela peti v lokalih.

Leta 1962 se je vpisala na teksaško univerzo v Austinu in ustanovila glasbeno skupino, ki se je posvečala predvsem bluesu.

Naslednje leto se je z avtoštopom odpravila v San Francisco, kjer se je poskušala uveljaviti kot pevka, vpisala pa se je tudi na več fakultet.

V tem času je tudi začela pretirano piti alkohol in se drogirati z amfetamini, heroinom in drugimi mamili.

Užiti je hotela vse, kar svet ponuja. Leta 1965 se je za trenutek streznila, vrnila v Austin, kjer je sprva zelo uspešno nadaljevala študij sociologije. Hotela se je celo poročiti. Toda poklical jo je prijatelj iz San Francisca in jo povabil, naj se pridruži njegovemu rock-blues bendu. Tako se je vrnila v Kalifornijo, kjer je nadaljevala svojo glasbeno kariero, hkrati pa je spet prišla v kremplje mamilom.

Kmalu je v San Franciscu zaslovela s svojim nenavadnim glasom. Svoja besedila je pogosto kričala, hropla in šepetala.

Do odločilnega preboja je prišlo, ko je leta 1967 nastopila na Monterey Pop festivalu s pesmijo Ball and Chain.

Leta 1968 je posnela album Cheap Thrills z glasbenimi uspešnicami Piece Of My Heart, Summertime in Ball And Chain. Leta 1969 je ustanovila svojo skupino The Kosmic Blues Band in posnela album I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! Naslednje leto je spet ustanovila novo skupino The Fulltilt Boogie, s katero je leta 1970 začela snemati album Pearl, ki je izšel po njeni smrti leta 1971, z uspešnico Me and Bobby McGee.

Janis Joplin leta 1969

Leta 1969 je nastopila na Woodstocku, kjer je bila preveč pod vplivom heroina in alkohola, nato pa je sledila še evropska turneja.

Pogosto je bila na odru z mikrofonom v eni roki in steklenico viskija v drugi.

Uspešna kariera Janis Joplin je trajala samo od leta 1967 do 1970. Kljub tej kratkotrajnosti je imela pomembno vlogo v razvoju rocka. Njena legenda pa je vezana na izjemno pristnost njene osebnosti, na njeno petje brez zadržkov, sramu in tabujev, z vso silovitostjo, ki je je zmožna belka.

Umrla je 4. oktobra 1970 zaradi prevelikega odmerka heroina, stara 27 let in se s tem za vedno “vpisala” v slavni “klub 27”, ki združuje znane glasbenike, ki so umrli stari prav 27 let.

Mrliški oglednik je ugotovil, da je bil heroin, ki si ga je vbrizgala, nenavadno čist, vendar njeno srce ni zdržalo odmerka v kombinaciji z alkoholom. Njo pa je bilo bolj kot smrti groza tega, da bi se nekega dne postarala in bi dneve preživljala pred televizijo. “Človek mora živeti intenzivno in kmalu umreti,” je trdila. Želela je, da njen pepel po smrti raztresejo po Tihem oceanu ob San Franciscu, prijateljem pa je zapustila 2500 dolarjev, da bi lahko njej na čast organizirali zabavo.

 

VIR

Up Next

Related Posts