Jim Morrison

8. decembra 1943 se je rodil ameriški rock pevec, član skupine The Doors, Jim Morrison.

Jim MorrisonJames Douglas Morrison se je rodil Georgeu Stephenu in Clari Clark v mestu Melbourne na Floridi v ZDA. Starši so bilo zaposleni v ameriški mornarici, zato je tudi mali Jim z njima neprestano potoval od baze do baze in imel zaradi tega zelo malo dobrih prijateljev. Njegov oče je bil zelo strog in avtoritativen mož.

Jim je leta 1961 uspešno končal šolanje na srednji šoli v Virginiji, a so starši menili, da je neukrotljiv, zato so ga obupani poslali k starim staršem nazaj na florido. V tistem času je namreč veliko bral dela Friedricha Nietzcheja in Jean-Paula Sartra, spravljal ob živce učitelje in sošolce ter se prvič srečal z alkoholom.

Na Floridi je nadaljeval šolanje na kolidžu St. Petersburg Junior ter kasneje na univerzi Florida State. Leta 1962 je na plaži spoznal Mary Werbelo, ki se je leta 1964 preselila v Kalifornijo in Jim je odšel za njo. Po enem letu ga je Mary zapustila.

The DoorsV Los Angelesu je študiral filmsko režijo, njegova sošolca pa sta bila danes slavna režiserja Francis Ford Coppola in George Lucas. Na študiju je spoznal tudi mladega hipija Raya Manzarka, ki je za svoj največji dosežek štel to, da je posnel študentski film s svojim razgaljenim švedskim dekletom v glavni vlogi.

Ko sta Jim in Ray nekega dne zapravljala čas na plaži, je Jim začel osvajati neko dekle v bikiniju, zato je na papir zanjo spisal pesmico Hello, I love you. Manzarku, ki je igral klaviature, se je pesem zdela zelo poslušljiva in dogovorila sta se, da bosta skupaj poskušala uspeti z glasbo. Povabila sta še bobnarja Johna Densmora in kitarista Robbieja Kriegerja in ustanovili so skupino The Doors.

Jim in PamelaV obdobju formacije skupine in v čas prvih koncertov je Morrison, ki je živel zelo boemsko življenje, spoznal Pamelo Courson, ki je dala nov pomen izrazu »neskončno trpljenje«. Njuna zveza je imela mnogo vzponov in padcev, vključevala je tudi verbalno nasilje, pogosto drogiranje in nebrzdano ljubimkanje z drugimi partnerji. A privlačnost med njima ni izginila in Pamela je ostala edina Jimova žena.

Skupina je postala ena izmed najbolj priljubljenih rockovskih skupin vseh časov, saj je bilo njihovo mešanje bluza, džeza in rocka nekaj, kar ni bilo do tedaj še nikoli slišano. Vse skupaj pa je začinil še Morrisonov globok glas.

Jim na odruKo so Doorsi izdali šesti studijski album L. A. Woman, ki je bil velik uspeh, sta se Jim in njegova žena Pamela odločila, da se bosta za nekaj časa umaknila. Jim naj bi bil zaskrbljen zaradi Pamelinega drogiranja, Pamela pa zaradi Jimovega alkoholizma. Marca leta 1971 sta se zato preselila v Pariz, kjer se je nikoli treznejši Jim lahko posvetil pesništvu in poskusil pozabiti na rokenrol, slavo in divje življenje v ZDA.

Jim Morrison je umrl 3. julija 1971 v kopalni kadi v Parizu, star 27 let. Umrl je zaradi srčnega napada, ki ga je povzročila smrtonosna kombinacija alkohola in mamil. Edina, ki je videla njegovo truplo, je bila žena Pamela, ki naj bi nato poklicala nekega zdravnika, ki je podpisal mrliški list. Pogreb je potekal hitro in stran od oči javnosti.

 

Up Next

Related Posts