John Lenon

Leta 1940 se je v Liverpoolu v Angliji rodil britanski pevec, kitarist in skladatelj in član legendarne skupine The Beatles, John Lennon.

John Lennon na vrhuncu Beatlomanije. Foto: WikimediaBil je eden izmed ustanoviteljev legendarne skupine The Beatles, ene tržno najuspešnejših in s strani kritikov najbolje sprejetih v zgodovini popularne glasbe. Skupaj s članom Beatlov Paulom McCartneyjem sta sestavljala enega najuspešnejših tekstopisnih parov dvajsetega stoletja.

Pozneje se je podal v samostojno glasbeno kariero, deloma skupaj z ženo Yoko Ono. Poskušal se je tudi kot pisatelj, režiser in založnik. Znane so njegove skladbe Imagine, Mother, Stand by me in Woman. Leta 1975 se je umaknil z glasbenega prizorišča, da bi se posvetil novorojenemu sinu Seanu, leta 1980 pa se je vrnil z novim albumom Double Fantasy. Tri tedne po njegovem izidu je bil umorjen.

8. decembra 1980, okoli 22.50, ko sta se z Yoko Ono vračala proti stanovanju v newyorški zgradbi The Dakota, ga je Mark David Chapman pri vhodu štirikrat ustrelil v hrbet. Lennona so odpeljali na urgenco bližnje bolnišnice Roosevelt Hospital, kjer so ga ob prihodu ob 23.07 razglasili za mrtvega. Istega večera je malo predtem Lennon ChapmanuJohn Lennon s soprogo Yoko Ono. Foto: express.co.uk podpisal izvod albuma Double Fantasy.

Prodaja njegovih solo albumov v ZDA je presegla 14 milijonov enot, kot izvajalec, tekstopisec ali sotekstopisec pa je pripomogel k petindvajsetim najvišje uvrščenim singlom na ameriški glasbeni lestvici Hot 100. Leta 2002 je bil v anketi BBC izbran za osmega najpomembnejšega Britanca, leta 2008 pa ga je revija Rolling Stone postavila na peto mesto najboljših pevcev vseh časov. Posmrtno je bil sprejet v Hram slavnih tekstopiscev leta 1987 in Hram slavnih rock and rolla leta 1994.

 

 

 

Up Next

Related Posts