Joli osvoji srebrno medaljo po komolčkanju z Mutolo

7. marca leta 2004 je Jolanda Čeplak v finalu 10. dvoranskega svetovnega prvenstva v Budimpešti v teku na 800 metrov zasedla 2. mesto. Zlato medaljo je osvojila Mozambičanka Maria de Lourdes Mutola, ki naj bi med tekom Čeplakovo odrinila s komolcem.

Jolanda ČepJolanda Čepla OI 2004lak, danes Batagelj, se je rodila 12. september 1976 v Celju. V zgodnji karieri se ni specializirala in je tekla na različnih razdaljah, nato pa je pričela intenzivneje tekmovati na 800 m in dosegla nekaj uspehov na tekmovanjih Mednarodne atletske zveze, čeprav je tekmovala proti takrat nepremagljivi Marii Mutola. Njena najuspešnejša sezona je bila leta 2002. Zmagala je v teku na 800 m na evropskem dvoranskem prvenstvu na Dunaju, kjer je s časom 1:55,82 postavila svetovni dvoranski rekord. Leta 2004 je na Svetovnem dvoranskem prvenstvu v Budimpešti osvojila srebrno kolajno v teku na 800 metrov, ugnala jo je le Mutola, ki je osvojila rekordni šesti naslov v dvorani. Velenjčanka je večji del teka prebila na čelu kolone, v zadnjem zavoju pa jo je Mutola po rahlem prerivanju prehitela in suvereno slavila. Vodstvo slovenske ekipe se je pritožilo, vendar je komisija s 3:0 pritožbo zavrnila. Na poletnih olimpijskih igrah v Atenah je istega leta osvojila še bronasto olimpijsko odličje.

 

“Maria vedno teče blizu tekmic, a mi nikoli ni prišla tako blizu kot danes. Ker sem bila na notranji progi, sem se morala malo ustaviti, v šprintu pa nisem bila več dovolj hitra. Jezna sem. Malo je manjkalo, da bi ob pomanjkanju prostora stopila na plastični rob ob tekaški stezi, kar bi skoraj gotovo povzročilo padec. Menim, da je bila njena poteza nešportna. Imela sem resnično lepo priložnost, da bi osvojila zlato odličje. Dobro sem se počutila ves čas prvenstva in tudi na ogrevanju pred tekmo. Kljub temu sem zadovoljna s prvo kolajno na svetovnih prvenstvih po treh zelo dobrih tekih,” je po tekmovanju povedala slovenska športnica.

Mutola pa se z njo seveda ni strinjala: “Kar pravi Čeplakova, je patetično. Tekla sem zelo “čisto”, čutila nisem nobenega stika. Le prehitela sem jo.”

Dvoboj med Čeplakovo in Mutolo je uprizoril Jurij Zrnec na podelitvi Viktorjev.

Leta 2007 je slovensko športno javnost šokirala novica, da je bila Čeplakova pozitivna na dopinški kontroli. 18. junija so ji v Monaku nenapovedano odvzeli vzorec. Tako A- kot B-test sta bila pozitivna na eritropoetin (EPO). Mednarodna atletska zveza jo jo nemudoma suspendirala, Čeplakova pa je zanikala jemanje dopinga. Tudi disciplinska komisija Atletske zveze Slovenije jo je spoznala za krivo in ji dodelila dveletno kazen prepovedi nastopanja. Po izbruhu dopinške afere leta 2007 se je ločila od takratnega moža Aleša Čeplaka. Dve leti kasneje se je poročila z atletom Andrejem Batageljem in postala mamica dvojčicam. Zakon ni trajal dolgo, saj se je zakonski par že razšel. Ne glede na vse Joli še danes velja za eno najboljšh slovenskih atletinj.

Jolanda Batagelj     Jolanda Čeplak se je leta 2009 poročila z atletom Andrejem Batageljem. V šestih letih zakona sta se jima rodili dvojčici Zala in Evelin.

Viri:

-rtvslo.si,

-24ur.com,

-YouTube.

Up Next

Related Posts