Jugoslavija postane svetovni prvak v košarki

Na današnji dan leta 1970 je jugoslovanska košarkarska reprezentanca v Ljubljani postala svetovni prvak.

Svetovno prvenstvo v košarki leta 1970 je bilo šesto svetovno prvenstvo in se je odvijalo v Jugoslaviji med 10. in 23.5.1970, v jugoslovanskih mestih Sarajevo, Split, Karlovac, Skopje in Ljubljana, kjer je v Hali Tivoli potekal zaključni del prvenstva. Naslov svetovnega prvaka je v konkurenci trinajstih reprezentanc prvič osvojila jugoslovanska reprezentanca.

Bilo je 23. maja leta 1970, ko je Jugoslavija v hali Tivoli s 70:63 premagala ZDA. “Luna vaša, zlata naša,” je pisalo na transparentih. Leto prej je namreč Armstrong kot prvi človek stopil na luno. Zmaga proti Američanom je že pomenila prvo zlato medaljo za Jugoslavijo na svetovnih prvenstvih, saj tekma proti Sovjetski zvezi (poraz z 72:87) ni odločala o ničemer.

Ivo Daneu, najboljši slovenski košarkar vseh časov, je tako na najlepši način sklenil dolgoletno reprezentančno kariero. Proti ZDA sicer ni blestel, je pa v zaključku tekme prispeval pomembna koša. Zlato medaljo je dobil še en Slovenec, Aljoša Žorga. V reprezentanci so bili še Ćosić, Čermak, Jelovac, Kapičić, Plećaš, Rajković, Simonović, Skansi, Šolman in Tvrdić.

 

Zlata reprezentanca Jugoslavije. Hrani: MNZS

 

Celotno tekmo med Jugoslavijo in ZDA si lahko ogledate tukaj:

Up Next

Related Posts